Πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων

Σημεία από τις ομιλίες κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου

Σάββατο 1 Απρίλη 2017

Γόνιμο, δημιουργικό προβληματισμό και πλούσια πείρα από τη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς μετέφεραν στη συζήτηση χτες, δεύτερη μέρα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, οι αντιπρόσωποι μέσα από τις ομιλίες τους. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας, αλλά και τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η στήριξη στην ΚΝΕ, η δουλειά με μικρότερες ηλικίες κ.ά.

***

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, το λόγο πρώτος πήρε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της Οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε πείρα γύρω από την προσπάθεια οικοδόμησης γερών Οργανώσεων της ΚΝΕ στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται καλή παρακολούθηση της δουλειάς από τα όργανα, συγκεκριμενοποίηση στόχων, καταμερισμό, παρακολούθηση της πορείας, εκτίμηση των βημάτων - γιατί δεν είναι πάντα άμεσα τα αποτελέσματα χωρίς εφησυχασμό, αλλά ούτε και παραίτηση.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ. Η τοποθέτησή του επικεντρώθηκε γύρω από το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό και πως επιδρά αυτό στη συνείδηση των νησιωτών σε συνάρτηση, βέβαια, με τις γενικότερες εξελίξεις, καθώς και συγκεκριμένα καθήκοντα που απορρέουν για τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στα νησιά. Μετέφερε, επίσης, πλούσια πείρα γύρω από την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις, με τους μηχανισμούς που δρουν. Αναφέρθηκε ακόμα στις παρεμβάσεις του κινήματος ενάντια στον πόλεμο, που είναι κρίσιμο πεδίο για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, μεταφέροντας και την εμπειρία από τη δράση του Κόμματος ενάντια στην επιχείρηση στησίματος ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο.


Από την Τομεακή Οργάνωση Κεντρική Ευρώπης, που έχει αναφορά σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελβετία, μίλησε ο Κώστας Γκουτζιγιάννης, που παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, για τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό που κυριαρχεί στο εργατικό κίνημα σε αυτές τις χώρες, για τη δουλειά των κομμουνιστών στις Επιτροπές Αγώνα Μεταναστών και τη στήριξη στις προσπάθειες που γίνονται μέσα στα άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα ενάντια στον οπορτουνισμό, για τη κατάκτηση σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής.

Η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, μετέφερε πλούσια πείρα από τη δουλειά που ανέπτυξε ο Οργάνωση με τις εκδηλώσεις για τα 100χρονα του Κόμματος, που βοήθησε και το κομματικό δυναμικό στην αφομοίωση του Προγράμματος του ΚΚΕ, αλλά άνοιξε και νέους δρόμους. Επισήμανε ακόμα ζητήματα που αφορούν την ανάδειξη και τη στήριξη στελεχών, ενώ μίλησε και για τη σχέση υποκειμενικού και αντικειμενικού παράγοντα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης, το πώς αυτή κατανοείται και την ανάγκη αφομοίωσής της.

Κρίσιμο στοιχείο η επεξεργασία της αντιπαράθεσης με την αστική ιδεολογία

Στην κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ, επικέντρωσε την ομιλία της η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές εκεί είναι «κοινωνικοταξικά κοντά μας, όμως δεν αρκεί αυτό για οικοδόμηση». Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τα επιχειρήματα των άλλων παρατάξεων, μερίδας των εκπαιδευτικών, αλλά και την παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτόν το χώρο, και τόνισε την ανάγκη η δουλειά των κομμουνιστών στα ΤΕΙ να επεξεργάζεται και να εξειδικεύει την επιχειρηματολογία, παίρνοντας υπόψη τον χώρο.


Η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βιομηχανίας Αττικής και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, επισήμανε την ανάγκη κομματικής οικοδόμησης σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Φάρμακο. Σημείωσε ότι η πείρα δείχνει πως χρειάζεται ιεράρχηση χώρων, χωρίς ανυπομονησία για άμεσα αποτελέσματα, αλλά και με την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα. Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη όξυνσης της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης στο κίνημα. Με συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία από βιομηχανίες φαρμάκου έδειξε πώς παρεμβαίνει η εργοδοσία, για να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει συνειδήσεις.

Ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας για τα καθήκοντα που μπαίνουν για την ανασύνταξη του κινήματος, είπε ότι είναι απάντηση στις οπορτουνιστικές απόψεις που ασκούν κριτική στο ΚΚΕ για την τακτική και τη στρατηγική του. Μίλησε ιδιαίτερα για τη δουλειά των κομμουνιστών στα ρεφορμιστικά συνδικάτα, αναφέρθηκε στην πείρα της Κομμουνιστικής Διεθνούς για το θέμα, αλλά και σύγχρονες λαθροχειρίες αντιπάλων που αξιοποιούν τσιτάτα του Μαρξ ή του Λένιν.

Πλούσια πείρα από τη δουλειά του ΚΚΕ στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα μετέφερε στο Συνέδριο η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η δουλειά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αντίστοιχη αυτοτελή ειδική δουλειά του Κόμματος για τις γυναίκες και επισήμανε το ρόλο που πρέπει να παίξουν οι Κομματικές Ομάδες και τα καθοδηγητικά όργανα σε αυτό το πλαίσιο. Παράλληλα, τόνισε ότι η δράση της ΟΓΕ συμβάλλει από το δικό της δρόμο στην πολιτικοποίηση, την ένταξη εργατριών στα σωματεία τους και την αντίστοιχη ενεργοποίηση αυτοαπασχολούμενων γυναικών και αγροτισσών.

Ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι η γραμμή του Κόμματος δοκιμάζεται στη δράση, δεν μπορεί κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν να απομονώνονται και να αξιοποιούνται για την αμφισβήτησή της. Ιδιαίτερα, μίλησε και για την ανάγκη διάδοσης και αξιοποίησης του πολιτικού βιβλίου, επισημαίνοντας αδυναμίες και ελλείψεις, αλλά και το ότι για τα βιβλία που η αξιοποίησή τους και η οργανωμένη διακίνηση γίνεται υπόθεση των Οργανώσεων, κάνουν τη διαφορά.

Η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού μίλησε αρχικά για το ιδεολόγημα του «σεβασμού στη διαφορετικότητα» που είναι κεντρική θεματική των αστικών δυνάμεων στον τομέα του πολιτισμού στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου και τόνισε πως οι άνθρωποι στις ταξικές κοινωνίες δεν ενώνονται με κούφιες ιδέες, αλλά στο έδαφος των κοινών συμφερόντων τους. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη δημιουργίας Τέχνης που να υπηρετεί τους στρατηγικούς σκοπούς του ΚΚΕ, άρα για διαπαιδαγώγηση «δικών μας» καλλιτεχνών δημιουργών, ώστε να μη διαχωρίζουν την κομματική από την καλλιτεχνική τους ζωή και να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από τις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης.

Σταθερό καθήκον η συμβολή στην ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις του Κόμματος και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας καλής υποδομής που θα σηκώσει το βάρος της ευθύνης που έχει το ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Ξεχώρισε τις μελετημένες θέσεις του Κόμματος για την «Αραβική άνοιξη», τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το «Ισλαμικό κράτος» κ.ά. Επισήμανε ακόμα και την απήχηση που έχουν οι θέσεις του ΚΚΕ για το Κυπριακό. Αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερο δυνάμωμα της κοινής πάλης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του ήταν η σημαντική παρέμβαση του Κόμματος στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και ότι οι Θέσεις του 20ού Συνεδρίου αποτελούν μπούσουλα στην παρέμβαση του Κόμματος και σε αυτό το επίπεδο.

Εμπειρία από τη δουλειά στα εργοστάσια της Μαγνησίας και στο Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», μετέφερε ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Μαγνησίας του Κόμματος. Μίλησε για το πώς έδρασαν οι δυνάμεις του Κόμματος μέσα στους εργασιακούς χώρους και σημείωσε πως «δεν μας λείπει το τρεχαλητό», επισημαίνοντας όμως την ανάγκη για πιο αποφασιστική ανάπτυξη της στρατολογίας και της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και πώς πρέπει να δουλέψουμε γι' αυτό.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Περιοχής Αττικής, περιέγραψε τις εξελίξεις στον - στρατηγικής σημασίας - κλάδο των Μεταφορών. Επισήμανε ότι βοήθησε η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων, βοήθησε στη διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης και σημειώθηκε πρόοδος της πολιτικής δράσης της Οργάνωσης. Μετέφερε ακόμα πείρα από την 9μερη απεργία των ναυτεργατών το 2016. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία στήριξης και βοήθειας στην ΚΝΕ, που αποτελεί όρο και προϋπόθεση και για την άνοδο του Κόμματος.

Ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, αναφέρθηκε σε μια σειρά θέματα που πιάνουν οι Θέσεις, τονίζοντας ότι ένα τμήμα της εργατικής τάξης έχει διαρκώς τα αφτιά του στραμμένα στο Κόμμα. Είπε ότι κριτήριο της ισχυροποίησης της Κοινωνικής Συμμαχίας πρέπει να είναι η ισχυροποίηση της εργατικής τάξης και κάλεσε οι εδαφικές Οργανώσεις να δούνε την έκφραση της Κοινωνικής Συμμαχίας στο χώρο τους, εκφράζοντας προβληματισμούς για τις Λαϊκές Επιτροπές, ενώ έδωσε στοιχεία και για τους αγρότες και μισοπρολετάριους αγρότες της Αττικής.

Με επίκεντρο τις κινητοποιήσεις σε «Μαρινόπουλο» και «Καρυπίδη», με καθοριστικό το ρόλο των κομμουνιστών στη διαπάλη με τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, ο Γρηγόρης Γκλικόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, επισήμανε αδυναμίες στη δουλειά για την ανασύνταξη του κινήματος. Ξεχώρισε το πώς τα καθοδηγητικά όργανα παρακολουθούν την εξέλιξη ενός αγώνα και σχεδιάζουν την παρέμβαση των κομμουνιστών σε αυτόν ανοίγοντας τη συζήτηση. Υπογράμμισε ότι η ανασύνταξη αφορά πρώτα και κύρια το δυνάμωμα του αγώνα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και δεν μπορεί να μένει μόνο σε χώρους που ξεσπούν αγώνες.

Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, τόνισε την ανάγκη παρακολούθησης των εξελίξεων στην ΕΕ. Αναφέρθηκε, από τη μια, στις φυγόκεντρες τάσεις, που προβάλλονται πολύ τελευταία, αλλά και στους κεντρομόλους σχεδιασμούς που συνεχίζουν να υφίστανται. Ακόμα, τόνισε ότι η σωστή αποχώρηση του ΚΚΕ από τη GUE/NGL έδωσε νέα ποιότητα στην αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό, λειτούργησε διαπαιδαγωγητικά και στα Κομμουνιστικά Κόμματα και κατακτήθηκε η πιο διακριτή παρουσία του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο η σχέση Κόμματος - κινήματος, η οικοδόμηση σε κλάδους στρατηγικής σημασίας και ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος

Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τόνισε την ανάγκη να ατσαλώνεται το ΚΚΕ ως Κόμμα επαναστατικής ανατροπής σε συνθήκες που δεν την ευνοούν και να μη συμβιβάζεται με υποκειμενικές αδυναμίες, αλλά στο επίκεντρο να είναι το πώς θα ασκείται ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος σε όλες τις συνθήκες. Εφερε παραδείγματα από τη δουλειά που άνοιξε στην Αττική για τα θέματα της Υγείας, πείρα από την κομματική οικοδόμηση που οδηγεί σήμερα να έχει το ΚΚΕ περισσότερα στηρίγματα σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Μίλησε για τις ανάγκες στήριξης στην ΚΝΕ, συνδυασμένης μελέτης κλαδικών εδαφικών Οργανώσεων και Τμημάτων της ΚΕ για μεγάλους κλάδους όπως οι Μεταφορές, για συνδυασμένη δουλειά σε σχολεία και σχολές, ενώ επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη» ως καθοδηγητή και οργανωτή.

Στο θέμα της σχέσης Κόμματος - κινήματος που βάζουν και οι Θέσεις, στάθηκε ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας για το πώς επηρεάζονται οι συνειδήσεις των εργαζομένων από τα διαφορετικά δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στην οικονομία στο χώρο και το χρόνο. Και κάλεσε να αναδείξουμε γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά που είχε σε προηγούμενες δεκαετίες, αναδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Στην απασχόληση του Κόμματος με το προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε ο Κώστας Σιδηρόπουλος, από το Γραφείο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και στο πώς κατάφερε η Οργάνωση να παρέμβει έγκαιρα και μέσα από αυτή τη δουλειά να μετρήσει συγκεκριμένα βήματα. Μετέφερε ακόμα εμπειρία από τη δουλειά στη Βιομηχανία στο Νομό του Κιλκίς και πιο συγκεκριμένα πώς η κλαδική Οργάνωση του Κόμματος βοήθησε και την εδαφική.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε για την πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα από την πλατιά δουλειά που έγινε με την πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, ενώ επικεντρώθηκε στη δουλειά των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, στην αναγκαία παρέμβαση που πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί στο περιεχόμενο του σχολείου και στα μέτρα που πρέπει να παίρνονται για να εμπλουτίζεται η αυτοτελής ιδεολογική παρέμβαση.

Ο Σπύρος Μαρίνης, επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, αναφέρθηκε στο καθήκον του Κόμματος να γίνει ακόμα πιο ικανό και αποτελεσματικό στην ολόπλευρη στήριξη της ΚΝΕ, όπου εκεί εντάσσεται και η ειδική δουλειά που αναπτύσσει το Κόμμα στις πιο μικρές ηλικίες.

Πλευρές από την πείρα του κλάδου Υγείας, που βοηθάει και τη δουλειά των εδαφικών Οργανώσεων γιατί μπαίνει στο επίκεντρο η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, επισήμανε ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Ανέφερε συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στην υγεία του λαού, αλλά και στις υπηρεσίες Υγείας και στην Ερευνα, επισημαίνοντας ότι υπεύθυνος για τη μη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε αυτό τον τομέα που τη μετράμε με θανάτους κ.ο.κ., είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης κι όχι πλευρές της διαχείρισής του.

Η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες - Μετανάστες, παρουσίασε πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις στοχεύσεις της για το Προσφυγικό, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα που έκαναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τα μέτρα που πήραν για την έκφραση της αλληλεγγύης, την ανάδειξη του πραγματικού αντιπάλου, τον χαρακτήρα και τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σημειώνοντας την ανάγκη προετοιμασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις και αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα ταξικό, για έκφραση του ταξικού πολέμου.

Πλούσια πείρα για τον στρατηγικής σημασίας κλάδο των Τηλεπικοινωνιών μετέφερε στο Συνέδριο ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Αττικής. Επισήμανε ότι η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους χτυπιέται διαρκώς η τιμή της εργατικής δύναμης στον κλάδο, αλλά μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στα σωματεία του κλάδου, ξεχωρίζοντας την πείρα από τη 10ετή δράση του κλαδικού σωματείου στην Αττική, του ΣΕΤΗΠ.

Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μίλησε για την αστική προπαγάνδα, πώς αυτή είναι στοχευμένα επεξεργασμένη για να χτυπάει τη στρατηγική του ΚΚΕ και πλευρές τις υιοθετούνται από εργατικές συνειδήσεις, φέροντας παραδείγματα για το θέμα της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση, το θέμα της ανάπτυξης, το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, την αντιμετώπιση του φασισμού κ.ά. Επισήμανε ότι από τη δικιά μας πλευρά, η προπαγάνδα μας πρέπει να παίρνει υπόψη της το επίπεδο των μαζών, όχι για να υποταχτεί σε αυτό, αλλά για να το ανυψώνει, προτρέποντας στελέχη και μέλη του Κόμματος να δοκιμάζουν καθημερινά την επιχειρηματολογία μας στον εργατόκοσμο.

Η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με την ομιλία της ανέδειξε τα βήματα που έχει σημειώσει το ΚΚΕ στην επεξεργασία της στρατηγικής του. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο καθήκον της οικοδόμησης πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη. Τέλος, σημείωσε ότι και στους πέντε δήμους που τη διοίκηση ασκεί το ΚΚΕ, το θέμα είναι πώς θα ανοίγονται δρόμοι για την παρέμβαση του Κόμματος στον κόσμο.

Ο Νώντας Στολτίδης, από το Γραφείο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μετέφερε πείρα από τα εργοστάσια της Ενέργειας που βρίσκονται στην περιοχή. Στην ομιλία του στάθηκε στο ζήτημα της οικοδόμησης, όπου χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα. Τη δουλειά αυτή έχουν βοηθήσει οι Κομματικές Ομάδες οικοδόμησης που στήθηκαν. Ακόμα, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας εδαφικών και κλαδικών Οργανώσεων.

Η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στο ζήτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας και την πρόταση για πραγματοποίηση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με ευθύνη της νέας ΚΕ για αυτό το ζήτημα μετά το Συνέδριο, που αναφέρεται στις Θέσεις και την Εισήγηση. Σημείωσε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων χρειάζεται να κρίνεται «ψυχρά» και όχι εν θερμώ, να μην υπερβάλλονται στοιχεία της πορείας του κινήματος σε κάθε φάση, σημειώνοντας ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η κατεύθυνση που πρέπει να αποκτά το εργατικό κίνημα. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να δίνουμε ενιαία και ολοκληρωμένα τα καθήκοντα του Κόμματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στην οικονομική δουλειά του Κόμματος στάθηκε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, όπου τόνισε ότι χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναγκαία οικονομική αυτοτέλεια του Κόμματος. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η έγκαιρη και απρόσκοπτη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων των Οργανώσεων στην ΚΕ. Ακόμα, ξεχώρισε την ανάγκη ανάδειξης εργατικών στελεχών και όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για αυτό το στόχο.