ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μαζική απάντηση στις νέες περικοπές, ανυποχώρητος αγώνας για ό,τι τους έχει αφαιρεθεί

Με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τετάρτη 5 Απρίλη 2017

Από την ιδιαίτερα μαζική πορεία των συνταξιούχων προς το υπουργείο Εργασίας
Δυναμική απάντηση στις νέες περικοπές στις συντάξεις τους, που μεθοδεύουν κυβέρνηση και κουαρτέτο με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για τη διεκδίκηση όσων τους έχουν ήδη αφαιρεθεί, έδωσαν χτες χιλιάδες συνταξιούχοι, με τη μαζική τους συμμετοχή στο παναττικό συλλαλητήριο.

Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από όπου έστειλαν μήνυμα αντίστασης στα νέα «θανατηφόρα μέτρα» και έκαναν καθαρό ότι θα είναι «στο δρόμο» για όσο χρειαστεί.

Με το κεντρικό πανό να γράφει «Κάθε "αξιολόγηση" = Λεηλασία του λαού» και με συνθήματα «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε εσάς που τώρα κυβερνάτε», «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα εμείς τα διεκδικούμε», πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, «πολιορκώντας» το για πάνω από δύο ώρες. Εκεί, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Πετρόπουλο, θέτοντας τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Η αντιασφαλιστική επίθεση είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου


Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των συνταξιούχων, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το Ασφαλιστικό δεν έχει "κλείσει", γιατί όλες οι αντιλαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν στοχεύουν μόνο στην αφαίρεση κάποιων αποδοχών, αλλά στη συνολική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και στην ιδιωτικοποίησή της. Ηδη, μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί - "κοράκια" της Κοινωνικής Ασφάλισης στήνονται στη σειρά, για να μας "σώσουν" δήθεν με την ιδιωτική Ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία. Ετσι όμως υπηρετούνται οι ανάγκες του κεφαλαίου, το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης με την κατάργηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Είναι το πέμπτο Πάσχα που οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν το δώρο...», κατήγγειλε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, σημειώνοντας ότι από το Νοέμβρη του 2012 που καταργήθηκαν παντελώς τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών, οι συνταξιούχοι έχουν χάσει συνολικά εννιά συντάξεις. Δηλαδή τους αφαιρέθηκαν περίπου 22,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες περικοπές μέχρι το 2016, οι απώλειες των συνταξιούχων αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ!

Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Βαβουγιός, απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης ο νέος πρόεδρος των συνταξιούχων του Δημοσίου, Χρήστος Μπουρδούκος, και ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των ΕΛΤΑ.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό στον κατήφορο», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Γουσέτης, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Νομικών, αναγγέλλοντας στους συγκεντρωμένους την ένταξη του Συλλόγου στην ΣΕΑ.

Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης και δράσης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης κινητοποίησης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χαιρετίζουν «τους χιλιάδες συνταξιούχους της Αττικής, που πήραν μέρος στη μαζική, μαχητική συγκέντρωση της Αθήνας και την πορεία προς το υπουργείο (...) Που για μια ακόμα φορά διατράνωσαν την αντίθεση τους στην επερχόμενη θανατηφόρα συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οπως τονίζουν, στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας «εκείνο που για μια ακόμη φορά έγινε καθαρό είναι ότι έρχονται νέα θανατηφόρα αντισυνταξιουχικά και όχι μόνο μέτρα, που θα σφαγιάσουν για μια ακόμη φορά τις συντάξεις, την Υγεία, και ό,τι με σκληρούς αγώνες πληρώσαμε με τον κόπο μιας ζωής.

Από την μεριά της ΣΕΑ έγινε καθαρό ότι είμαστε σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου και θυσιάζουν τα δικαιώματά μας στο βωμό της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δράση, για τη συνέχιση των αγώνων μας και τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες του ταξικού κινήματος των εργαζομένων και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και την Αθήνα την Παρασκευή 7 Απρίλη.

Στη βαρβαρότητα των μέτρων απαντάμε με οργάνωση, αγώνα, μαζική δράση».