ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Το πακέτο είχε... μισό κιλό ψωμί!
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε τους πιο θερμούς απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής δεν κατάφερε να καλύψει χτες ο πρωθυπουργός. Οι από εξαμήνου αναμενόμενες και... πολλά υποσχόμενες εξαγγελίες για το «κοινωνικό πακέτο» αποδείχτηκαν μια τεράστια κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων και συγχρόνως πρόκληση προς όσους είχαν την ψευδαίσθηση πως... αυτή τη φορά κάτι μπορεί να περιμένουν από τα τόσα και τα τόσα τρισεκατομμύρια που τάχα θα μοίραζε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, ακόμα και με τις χτεσινές δηλώσεις που υποτίθεται θα αφορούσαν «αυξήσεις», «επιδοτήσεις» και «ενισχύσεις» των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να διαδηλώσει την πλήρη αποφασιστικότητά της να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους. Ηταν ταυτόχρονα και μια απάντηση στις αιτιάσεις που πρόβαλαν την άνοιξη εκπρόσωποι των οργανώσεων του μεγάλου κεφαλαίου για «καθυστερήσεις στις αναγκαίες προσαρμογές της ελληνικής οικονομίας στα δεδομένα της εντός ΟΝΕ εποχής».

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις, που έγιναν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, πέρα από τις γενικόλογες αναφορές προπαγανδιστικού χαρακτήρα, αφορούσαν:

Ετοιμάζουν το έδαφος

Το πιο ενδιαφέρον, με την έννοια του καινούριου, σημείο των δηλώσεων του πρωθυπουργού ήταν ίσως η σχετική αναφορά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία η ύφεση που παρατηρείται στις οικονομίες των καπιταλιστικών χωρών. Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα και σε όλους τους τόνους ο επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός Παπαντωνίου ισχυριζόταν ότι η κρίση στις χώρες του καπιταλισμού δεν αφορά και δεν αγγίζει την Ελλάδα λόγω ειδικής οικονομικής συγκυρίας, ο πρωθυπουργός, θέλοντας προφανώς να προετοιμάσει το έδαφος, χρησιμοποίησε άλλες διατυπώσεις. Αρχικά επανέλαβε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ την επόμενη τριετία θα είναι «τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αλλά μόνος του έσπευσε να συμπληρώσει: «Δε μας επηρεάζει ιδιαίτερα η παγκόσμια οικονομική ύφεση, τουλάχιστον όσον αφορά φέτος»! Πρόκειται για μία αναφορά που παίρνει υπόψη της ακριβώς αυτό που τόσο καιρό θέλει να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση. Οτι, δηλαδή, η ένταξη στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ όχι μόνο απομακρύνει το ενδεχόμενο των οικονομικών κρίσεων, αλλά αντίθετα μπορεί πολλές φορές να τις επιταχύνει, επειδή η οικονομία της χώρας είναι ασφυκτικά εναγκαλισμένη με την οικονομία του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος.

Ο δεκάλογος της πρόκλησης

Το σύνολο των κυβερνητικών ανακοινώσεων περιέχονται σε 10 σημεία. Στα τέσσερα από αυτά γίνονται αναφορές στη «σταθερότητα», το «νοικοκύρεμα», τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», στην «αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης» και άλλα παρόμοια, που συχνά υπάρχουν στις κατά καιρούς εξαγγελίες, με μοναδικό σκοπό να αποδείξουν το «πόσο καλά εργάζεται η κυβέρνηση». Στα υπόλοιπα σημεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

Το ...«κοινωνικό πακέτο»

Τα δύο επόμενα σημεία των χτεσινών ανακοινώσεων αφορούν το ...«κοινωνικό κράτος», το οποίο «ενισχύεται ακόμα περισσότερο τα δύο επόμενα χρόνια». Ο πρωθυπουργός φρόντισε αρχικά να επαναλάβει τα γνωστά και τετριμμένα για τις συντάξεις ντροπής του ΟΓΑ και το φιλοδώρημα του ΕΚΑΣ, που δικαιούνται όσοι βρίσκονται σχεδόν στο περιθώριο της κοινωνίας και κάνοντας απίθανες αριθμητικές πράξεις, και κύρια αλχημείες, μίλησε για «κονδύλια κοινωνικής προστασίας που σε 4 έτη θα αυξηθούν κατά 40%, στα 14,3 τρισ. το 2004». Ολα αυτά βέβαια αποτελούν μια απάτη, που αν και δεν είναι πρωτοφανής, είναι απάτη ολκής. Και μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί αυτού του είδους το κυβερνητικό τέχνασμα, αφού τα παραπάνω κονδύλια σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν αφορούν τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα του δημοσίου, αλλά σ' αυτά συναθροίζονται οι συνολικές εισφορές τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη που με ευθύνη της κυβέρνησης δημιουργήθηκαν προς τα νοσοκομεία και όχι μόνο. Απόδειξη της κυβερνητικής απάτης αποτελεί, άλλωστε, η ίδια η εξειδίκευση των μέτρων. Ετσι, σε συνθήκες αύξησης των «κονδυλίων κοινωνικής προστασίας» κατά 40% και διαμόρφωσή τους στα 14,3 υποτίθεται δισεκατομμύρια, το μόνο που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός είναι όλο κι όλο μισό κιλό ψωμί τη μέρα αποκλειστικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Ετσι, ανακοινώθηκε:

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στην τριετία μέχρι το 2004 θα διατεθούν 480 δισ. «για την ενίσχυση της απασχόλησης, την επιχειρηματικότητα των νέων γυναικών, για ευπαθείς ομάδες, μακροχρόνια ανέργους και τον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού γενικότερα» και 220 δισ. για την «καταπολέμηση της ανεργίας, για τους σεισμοπαθείς, την κοινωνική πρόνοια, για τους παλιννοστούντες και τους Τσιγγάνους». Πρόκειται για την ανέξοδη απαρίθμηση κονδυλίων που υποτίθεται πως αντιστοιχούν σε κοινωνικά προβλήματα, ενώ στην πραγματικότητα λόγος γίνεται για ειδικών μορφών κίνητρα και παροχές προς τους επιχειρηματίες - εργοδότες ή για ορισμένα ψιχία που ενδέχεται να δοθούν σε περιθωριοποιημένες -λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής - κοινωνικές ομάδες.

Παρά τις κυβερνητικές σκοπιμότητες και τις λαθροχειρίες που επιχειρεί η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους και ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν, το βέβαιο είναι ότι οι ανάγκες προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στην εντός ΟΝΕ εποχή, αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει ορισμένα κονδύλια για την τριετία 2002-2004. Το ύψος των κονδυλίων αυτών κυμαίνεται από 800 δισεκατομμύρια μέχρι και 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» πρόκειται για κονδύλια που μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να τα παρουσιάσει ως «κοινωνική πολιτική», αλλά στην απόλυτη πλειοψηφία τους αφορούν συμπληρωματικές οικονομικές ενισχύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δαπάνες για την Ολυμπιάδα και τα γνωστά ...«ψίχουλα της μιζέριας» για ελάχιστο αριθμό πολιτών από τα 2,5 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.