ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Θέσεις μάχης» για Ενέργεια και έναρξη ερευνών
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017

Η εμφάνιση του τουρκικού «Μπαρμπαρός» (φωτ.) στην κυπριακή ΑΟΖ το φθινόπωρο του 2014 είχε αναδείξει το μέγεθος των ενεργειακών ανταγωνισμών
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα συγκρουόμενα συμφέροντα και τα περιθώρια συμβιβασμών στον κρίσιμο κλάδο της Ενέργειας θα καθορίσουν σημαντικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με το οποίο διαπλέκονται ούτως ή άλλως ευρύτεροι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ηταν ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που συνέδεσε ανοιχτά τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει η κυπριακή κυβέρνηση με την πορεία των συνομιλιών για το νέο σχέδιο διχοτόμησης. Ο Μουσταφά επανέλαβε ότι οποιαδήποτε «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει για λογαριασμό «όλων των Κυπρίων» (σ.σ. εννοώντας και για λογαριασμό των μονοπωλιακών συμφερόντων για τα οποία δουλεύουν οι κατοχικές αρχές) και πρόσθεσε ότι είτε πρέπει να αναβληθούν οι γεωτρήσεις είτε να επιταχυνθούν οι συνομιλίες.

Χτες, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «εμείς σεβόμαστε τις όποιες ανησυχίες που κάθε πολίτης έχει και το ίδιο ελπίζω και η άλλη πλευρά», προσθέτοντας ότι «δεν είναι νοητό η λύση αντί να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό, να εξυπηρετεί τρίτους». Ακόμα, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην επιθυμία μας, προκειμένου να πετύχουμε μέσα από συμβιβασμό την οριστική λύση του προβλήματος», ότι «διαπραγματευόμαστε προκειμένου να εξευρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση, που θα δίνει προοπτική και μέλλον, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια της χώρας μας», αλλά και ότι «για να φτάσουμε στο επιθυμητό, δηλαδή στην επανένωση της πατρίδας μας μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτείται και η άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι ούτε μέσα από τις απειλές μπορεί να το πετύχουμε, ούτε μέσα από τους εκβιασμούς».

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ ανέδειξαν ιδιαίτερα την άφιξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, του σεισμογραφικού πλοίου «Ramform Hyperion», του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα σε ναυπηγείο της «Μιτσουμπίσι» στην Ιαπωνία. Ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε στην ιστοσελίδα του ότι το «Ramform Hyperion», που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία PGS, πρόκειται - σε πρώτη φάση - να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα για το βυθό της κυπριακής ΑΟΖ στα «οικόπεδα» 2, 3, 8, 9 (όπου δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ), αλλά και 6, 7, 11, 12. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι το συγκεκριμένο πλοίο θεωρείται ένα από τα δύο σημαντικότερα του είδους του στον κόσμο (μαζί με το «Ramform Tethys» που επίσης έχει επιχειρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ). Μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα 14 σεισμογραφικά καλώδια μήκους μέχρι και 10 χιλιομέτρων το καθένα, καταγράφοντας κάθε στιγμή γεωλογικά δεδομένα σε βάθος πάνω από 10 χλμ. και έκταση περίπου 1.200 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Η Τουρκία

Να σημειώσουμε ότι σεισμογραφικές έρευνες έχει προγραμματίσει για το αμέσως επόμενο διάστημα και η Τουρκία, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε πως στη Μεσόγειο τρισδιάστατες έρευνες θα ξεκινήσει το σκάφος «Ορούτς Ρέις», ενώ το γνωστό «Μπαρμπαρός» θα σταλεί στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν βρίσκουμε σωστά τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων πετρελαίου γύρω από την Κύπρο. Παρά τις προειδοποιήσεις μας σε αυτό το θέμα, δυστυχώς επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση τώρα και η Τουρκία θα κάνει κάποια βήματα».

Στο μεταξύ, Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν τις επόμενες μέρες σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στα βόρεια της Κύπρου, σε περιοχές κρίσιμες όπως ο κόλπος της Μόρφου. Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άρνηση των κατοχικών αρχών να δώσουν άδεια για την τέλεση λειτουργίας για σήμερα Μ. Παρασκευή σε χριστιανική εκκλησία σε περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.