Ορθώνουμε ανειρήνευτες γροθιές...
Κυριακή 23 Απρίλη 2017

Το συγκρότημα της ΚΝΕ, μαζί τους ο Σταύρος Σκουρτόπουλος από το θρυλικό συγκρότημα «Ταμπούρι»
«...Σε κορφοβούνια, φυλακές και ξερονήσια

Παλέψατε ως τη στερνή σας την πνοή

Και πέσατε όπως ζήσατε, παλικαρίσια

Το φως ορφάνεψε κι οι θύμησες σουβλιές

Τα μάτια σας τρυπάνε και πονάμε

Μα πάλι υψώνουμε ανειρήνευτες γροθιές

Και δεν σας κλαίμε σύντροφοι μον' πολεμάμε

Πάμε αδέρφια...

Μες τις καρδιές μας οι καρδιές σας ξαναζούν

Μες τα τραγούδια μας βροντάνε τ' άρματά σας

Καινούριο αγώνα φλάμπουρα στραφτοκοπούν

Εσείς μπροστά και πίσω εμείς, στα βήματά σας

Πάμε αδέρφια»

(Από το τραγούδι «Υψώνουμε ανειρήνευτες γροθιές», που ακούστηκε στην εκδήλωση)

***

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα σε τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα που επιμελήθηκε και παρουσίασε η λαϊκή ορχήστρα της ΚΝΕ.

Στην αρχή ακούστηκαν τραγούδια του Μάνου Λοΐζου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τραγούδια που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πιο συγκεκριμένα από τους κύκλους «Τα τραγούδια του Αντρέα», «Τα τραγούδια του αγώνα» και «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» σε ποίηση Μ. Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με τραγούδια που έγραψαν, μελοποίησαν και τραγούδησαν νεολαίοι αγωνιστές της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας, ανάμεσά τους «Ο ύμνος της Αντι-ΕΦΕΕ», «Εϊ οικοδόμοι», «Εβίβα Λιμπερτά». Για την ιστορία αυτών των τραγουδιών ειπώθηκε εισαγωγικά:


«Στις 5 Σεπτέμβρη του 1973 στο σταθμό "Φωνή της Αλήθειας" φτάνουν με κόπους και προφυλάξεις τα τραγούδια. Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκφωνητές:

"Τούτες τις μέρες έφτασε στα χέρια μας μια λιλιπούτεια ταινία μαγνητοφώνου, τυλιγμένη σ' ένα χιλιοτσαλακωμένο χαρτί. Το περιτύλιγμα της ταινίας ήταν μαζί και γράμμα. Σας το διαβάζουμε.

Αγαπητή Φωνή της Αλήθειας. Στη μικρή αυτή ταινία που σου στέλνουμε, μαζί με τους θερμούς αδερφικούς, επαναστατικούς μας χαιρετισμούς, είναι ηχογραφημένα και 6 τραγούδια. Στίχοι, μουσική και εκτέλεση είναι όλα έργο δικό μας: Των νέων αγωνιστών - μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Σε παρακαλούμε να τα μεταδώσεις, να τ' ακούσουν οι ακροατές σου. Κι ελπίζουμε να τους αρέσουν. Πολύτιμη βοήθεια θα 'ταν για μας η κρίση τους, η γνώμη τους"».

Μία από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκε να τραγουδήσει στη σκηνή ο Σταύρος Σκουρτόπουλος, εξόριστος επί χούντας στο Λακί και τα Γιούρα. Στο Λακί συμμετείχε σε συγκρότημα που ήταν από τους βασικούς τραγουδιστές και μετά τη δικτατορία συνέχισε στο συγκρότημα «Ταμπούρι».

Συντελεστές: Φωνή: Σουζάνα Σπυρίδη, Αντώνης Φρόνιμος, Κώστας Καλογερής, Κατερίνα Κορομπίλα, κιθάρα: Περικλής Μαλακατές, μπάσο: Αποστόλης Μωραΐτης, μπουζούκι: Βίτσας Αλέξανδρος, πιάνο - ακορντεόν: Δημήτρης Ανδρονιάδης, κρουστά: Πάνος Βήττος.