ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απολογισμός - απόδειξη της κυβερνητικής αναλγησίας

Σήμερα είναι ακόμη σε χρήση τα 6.000 από τα 6.800 λυόμενα, ενώ για περίπου 9.000 σπίτια δεν έχουν καν υποβληθεί αιτήσεις για επισκευή. Διαφορετικά στοιχεία - σε σχέση με τα προηγούμενα - παρουσίασε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ

Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001

Απόδειξη της κυβερνητικής αναλγησίας, αλλά και της ανικανότητας να αποκαταστήσει πλήρως τους σεισμόπληκτους δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης σε συνέντευξη Τύπου.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι σήμερα 6.000 από τα συνολικά 6.800 λυόμενα είναι ακόμα σε χρήση; `Η ότι από τα 38.265 κτίρια που χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα, υποβλήθηκαν μόλις 12.058 αιτήσεις επισκευής (δηλαδή 31,5%);

Και από τα στοιχεία που δόθηκαν σε αυτήν την καθιερωμένη επετειακή συνέντευξη, επιβεβαιώνεται ότι τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για αποκατάσταση, εμπόδισαν πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επισκευές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ:

Εκτός από τα παραπάνω, για 8.900 κτίρια δεν έχουν υποβληθεί ακόμα αιτήσεις επισκευής! Η επίσημη εκδοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πως «οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θα υποβάλουν αίτηση τους επόμενους μήνες είτε γιατί δεν επείγονται να κατοικήσουν σε αυτά (!) είτε γιατί δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα συνιδιοκτησίας μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Τα ποσά που εγκρίνονται για ανακατασκευή (130.000 το τ.μ.) και επισκευή (65.000 το τ.μ.) δε φτάνουν για να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι ή να επιστρέφουν σε ακατάλληλα σπίτια για να κατοικήσουν ή να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της ανακατασκευής ή επισκευής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δόθηκε κάποιος αριθμός για το πόσα από τα 8.900 κτίρια κατοικούνται. Και είναι βέβαιο ότι είναι πάρα πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ που έδωσε στη δημοσιότητα το Μάη του 2000, τότε είχαν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέα 6.500 κτίρια, που αντιπροσωπεύουν 7.200 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες και επισκευάσιμα 45.000 κτίρια (100.000 ανεξάρτητες ιδιοκτησίες). Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία τα κατεδαφιστέα έπεσαν στα 4.682 και τα επισκευάσιμα στα 38.165!

Τέλος, ο υπουργός παρουσίασε έναν πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι συνολικά για την αποκατάσταση σεισμοπαθών έχουν διατεθεί 309 δισ. δραχμές.