Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Σε εργαζόμενους της ΔΕΗ σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή περιόδευσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Παρασκευή 28 Απρίλη 2017

Ο Σ.Ζαριανόπουλος συζητώντας με εργάτες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή
Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε Δράμα, Ξάνθη και Κομοτηνή.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, το πρωί της Δευτέρας 24/4, επισκέφθηκε το Υδροηλεκτρικό Φράγμα «Θησαυρού» της ΔΕΗ στη Δράμα, όπου απασχολούνται περίπου 40 εργαζόμενοι και το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Εράσμιο της Ξάνθης. Το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκε τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μείωσης του προσωπικού, με αποτέλεσμα από τους 120 αρχικά, σήμερα να εργάζονται 80 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να μείνουν 70 εργαζόμενοι.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας, μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και γενικότερα στα λαϊκά νοικοκυριά, από τη μέχρι σήμερα πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι ζήτημα που έρχεται τώρα λόγω των μνημονίων, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής «απελευθέρωσης» της αγοράς της Ενέργειας. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια εμπειρία που υπάρχει και έχει αποδείξει ότι φέρνει αύξηση τιμολογίων για τα λαϊκά νοικοκυριά και μείωση για τους βιομηχάνους, τους μεγάλους πελάτες.

Πρόσθεσε ότι το έδαφος έχει προετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια με την παράδοση της πώλησης ρεύματος σε ιδιώτες παρόχους, με τα χαμηλά τιμολόγια στους βιομηχάνους, το κυνηγητό των λαϊκών νοικοκυριών και συνεχίζεται με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, κυβέρνηση, ΝΔ και οι πλειοψηφίες των συνδικάτων, αντιμετωπίζοντας τη ΔΕΗ ως ΑΕ, όπως και είναι, μιλάνε για ανάγκη αλλαγής της εκπτωτικής πολιτικής, για νέο κυνηγητό των λαϊκών νοικοκυριών, για να επιδοτηθούν και πάλι οι μεγάλοι, οι βιομήχανοι, κ.ά.

Τόνισε ότι η συμφωνία κυβέρνησης - «δανειστών» για την Ενέργεια είναι δεδομένη, απλά επιχειρείται να πλασαριστεί και να γίνει το πεδίο μιας ακόμη διπολικής διαμάχης, αλλά με τον ίδιο στόχο.

«Το κλείσιμο ή η παράδοση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες δεν εκφράζει την "ανησυχία για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους". Εντάσσεται στην προσπάθεια να βρεθούν νέα πεδία επένδυσης συσσωρευμένων κεφαλαίων, με την παράδοση κρίσιμων πεδίων της οικονομίας (Ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.) σε μερίδες του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται και από τη λαϊκή πείρα ότι τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών νοικοκυριών, η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας που θα προκύψει, ως άμεσο αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο κλεισίματος του 3ου και αρχής του 4ου μνημονίου, αφορούν την άμεση επιβίωση του λαού, όμως δεν μπορούν να βρουν λύση μέσα σε αυτό το σύστημα. Μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό», σημείωσε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και τόνισε: «Το ζήτημα της αντίστασης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής με οργάνωση της εργατικής τάξης, με κοινωνική συμμαχία, με ανασύνταξη του κινήματος, είναι ζήτημα επείγον για την επιβίωση του λαού μας, άρα επείγουσα είναι και η ανάγκη ανατροπής αυτού του συστήματος. Ορος γι' αυτό είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού».