ΠΑΛΑΙΣΤΙΝH
Στήριξη στον αγώνα των κρατούμενων απεργών πείνας

Συνέντευξη Τύπου από τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα Μ. Τουμπάσι

Παρασκευή 28 Απρίλη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από τη διαδήλωση στην γενική απεργία για την αλληλεγγύη στους κρατούμενους
Απεργία πείνας 10 ημερών έκλεισαν χτες πάνω από 1.800 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές και τη στέρηση των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους μέχρι την τελευταία ανάσα. Ομως, σε αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να υπάρξουν θύματα», επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δούμε εξελίξεις τύπου χιονοστιβάδας.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ζήτησε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαινώντας ιδιαίτερα τις εκδηλώσεις και ανακοινώσεις συμπαράστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων. To ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία έχουν ζητήσει να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να επισκεφτεί τους φυλακισμένους Παλαιστινίους στο Ισραήλ. Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι «η φίλη Ελλάδα, που έχει περάσει τόσα με κατοχές και πολιτικούς κρατουμένους, πρέπει να νιώθει τι ζουν οι 6.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι», και υπογράμμισε ότι οι απεργοί πείνας αυξάνονται καθημερινά επειδή στερούνται αυτονόητα δικαιώματα: Πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και φάρμακα, σωστή σίτιση, επικοινωνία με τους δικηγόρους, τις οικογένειές τους και άλλους συγκρατούμενους.

Πρόσθεσε πως ανάμεσα στους πολιτικούς κρατουμενένους είναι 300 παιδιά και έφηβοι έως 16 ετών, γύρω στους 1.800 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 είναι κατάκοιτοι, 13 Παλαιστίνιοι βουλευτές, 28 δημοσιογράφοι και ο Καρίμ Γιουνίς, ο μεγαλύτερος σε ηλικία κρατούμενος, που έχει έως τώρα εκτίσει 35 (!) χρόνια κάθειρξης. Κάπου 500 άλλοι έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», που είναι απομεινάρι της αγγλικής αποικιοκρατίας και χρησιμοποιείται από τις κατοχικές αρχές προκειμένου να κλείσουν στα κελιά Παλαιστίνιους δίχως απαγγελία κατηγοριών, για όσο διάστημα θέλουν...

«Οι απεργοί πείνας προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή με μερικές γουλιές νερό και λίγα γραμμάρια αλατιού, ώστε να μην πάθουν σηψαιμία και να συνεχίσουν τον αγώνα τους», επισήμανε, προσθέτοντας πως οι Ισραηλινοί κάνουν αιφνιδιαστικές εφόδους μέσα στα κελιά για να τους πάρουν όσο αλάτι έχουν κρύψει, ώστε να τους αναγκάσουν να τερματίσουν την απεργία.

Ανέφερε πως ο ίδιος πραγματοποίησε πλήθος επαφών τις τελευταίες μέρες με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τη Βουλή και πολιτικά κόμματα, ώστε να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ. «Η σιωπή είναι επιβράβευση για το Ισραήλ» είπε, προσθέτοντας ότι χτες στη Δυτική Οχθη πραγματοποιήθηκε γενική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Μάη, τόνισε πως υπάρχει, παρά την αδιαλλαξία της ισραηλινής ακροδεξιάς κυβέρνησης, ατζέντα θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν, όπως ειρηνευτική λύση στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Δημοσιοποίησε την επιστολή του Παλαιστίνιου βουλευτή και μέλους της ΚΕ της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, που συμμετέχει στην απεργία πείνας και διαμηνύει: «Δεν θα σιωπήσουμε, ούτε θα υποκύψουμε... Σας καλώ να στηρίξετε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Παλαιστινιακού λαού ώστε να επικρατήσει ειρήνη»!