ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν για τέσσερις ζώνες «ασφαλείας»...

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας εξέφρασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκπρόσωπος της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης

Παρασκευή 5 Μάη 2017

Από την προχτεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Διπλωματικοί αξιωματούχοι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν υπέγραψαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν συμφωνία για τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» σε περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χαλέπι και Χάμα της Συρίας, διαβεβαιώνοντας πως εκεί θα σταματήσει η χρήση «κάθε όπλου», ακόμη και πτήσεων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τις ΗΠΑ. Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, είπε ότι εκτιμώνται οι προσπάθειες Ρωσίας και Τουρκίας για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που μπορεί να μειώσει τη βία, ανησυχούν, εντούτοις, για το ρόλο εγγυητή που έχει αναλάβει το Ιράν». Πρόσθεσε πως οι αμερικανικές αρχές αναμένουν από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις εχθροπραξίες «σε αντικαθεστωτικούς και πολίτες», τονίζοντας ότι δεν το κατάφερε στο παρελθόν. Επιβεβαίωσε την παρουσία Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς, ως παρατηρητή στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν χτες στην Αστάνα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα (πέρα από τη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας...), επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «δεν είναι άμεσα συμμέτοχες, ούτε μέρος σε μία συμφωνία».

«Συμπτωματικά», την ίδια αντίδραση είχαν χτες και εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν. Είπαν ότι δεν γνωρίζουν σημαντικές πτυχές της συμφωνίας, όπως πώς θα εξασφαλιστεί η αποτροπή των συγκρούσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, και διαμαρτυρήθηκαν «για το ρόλο του Ιράν».

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι υποστηρίζει «100%» τη ρωσική πρόταση για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι οι προσπάθειες «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» σε τέσσερις συγκεκριμένες ζώνες στη Συρία θα τερματίσουν «κάθε χρήση όπλων συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών αεροσκαφών» και θα εξασφαλίσουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες πως οι τέσσερις ζώνες στη Συρία «είναι η λύση στο 50% του προβλήματος στη Συρία».

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αστάνα, Αλεξάντερ Λαβραντίγεφ, είπε πως η συμφωνία για τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο Σάββατο και πως η συριακή Πολεμική Αεροπορία θα σταματήσει τις πτήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε πως η ρωσική πρόταση για τις τέσσερις ζώνες ασφαλείας συζητήθηκε το τελευταίο διάστημα εκτενώς ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβραντίγεφ, και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς. Το ίδιο ζήτημα φαίνεται πως συζητήθηκε εκτενώς και στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και του Αμερικανού ομολόγου του, Ντ. Τραμπ.