ΛΑΥΡΙΟ - 1ος ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Με μαζική συμμετοχή και οργανωτική επιτυχία
Τρίτη 16 Μάη 2017

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών έδωσε το «παρών» τρέχοντας στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και του Συλλόγου Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου
Με μαζική συμμετοχή από άτομα όλων των ηλικιών και άψογη οργάνωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μάη στο Λαύριο ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Ανώμαλου Δρόμου, που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου.

Ο αγώνας έγινε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου - ΤΠΠΛ (πρώην εγκαταστάσεις γαλλικής εταιρείας) και περιλάμβανε δύο σκέλη: Τον αγώνα ανώμαλου δρόμου 10.000 μέτρων για τους ενήλικες, καθώς και αγώνα 1.000 μέτρων για παιδιά, ενώ η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου, ενώ παράλληλα σκοπό είχε να αναδειχθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός και η δωρεάν πρόσβαση στην άθληση για όλους.

Λίγο πριν την εκκίνηση των αγώνων, συμμετέχοντες και θεατές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απ' τους διοργανωτές για την ιστορία των πρώην εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας των μεταλλείων, τους αγώνες των εργατών σε αυτά καθώς και για το φυσικό κάλλος της περιοχής και της ίδιας της διαδρομής που θα διένυαν. Παράλληλα, τόσο πριν όσο και μετά τη διεξαγωγή του αγώνα, αθλούμενοι και θεατές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και του Συλλόγου Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου, εστιάζοντας και στο γεγονός της δωρεάν συμμετοχής. Ολοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του Λαϊκού Αγώνα Ανωμάλου Δρόμου και τα επόμενα χρόνια, αλλά και στην ανάγκη ύπαρξης και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Στην ομιλία του λίγο πριν την έναρξη των αγώνων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Βάλσαμος Συρίγος, αναφέρθηκε στη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα για έναν αθλητισμό χωρίς κόστος, προσβάσιμο σε όλους και πέρα απ' τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Μάλιστα, όπως είπε, ο συγκεκριμένος αγώνας και οι πολλές συμμετοχές αποτελούν απάντηση στο φαινόμενο των τελευταίων ετών, δρομικοί αγώνες να έχουν καταντήσει μια απέραντη «μπίζνα» για τα συμφέροντα των χορηγών και φυσικά με ιδιαίτερο κόστος συμμετοχής.

Παράλληλα, με αφορμή τη μέρα διεξαγωγής του αγώνα, ο Β. Συρίγος έθιξε και το σημαντικό θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα νέα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή. Απευθυνόμενος σε δρομείς και θεατές, είπε πως αν αυτά περάσουν, σε λίγο κάτι τέτοια κυριακάτικα πρωινά θα αποτελούν πολυτέλεια, με σημαντικές συνέπειες σε τομείς όπως η ψυχαγωγία και η άθληση των εργαζομένων. Γι' αυτό κάλεσε αθλούμενους και θεατές να δώσουν την απάντησή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης με μαζική συμμετοχή στην αυριανή γενική απεργία.

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου, Δημήτρης Τουμανίδης, στην ομιλία του έκανε λόγο για την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα. Οπως είπε, το κάθε μέτρο της διαδρομής αποτελεί μια πορεία στα χνάρια των μεταλλωρύχων και των αγώνων που έχουν δώσει για τα εργατικά δικαιώματα. Επίσης τόνισε τη θέση του Συλλόγου για έναν αθλητισμό - δικαίωμα στο σύνολο των κοινωνικών αναγκών, δωρεάν και όχι πολυτέλεια για λίγους.

Στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας απονεμήθηκαν τιμητικά κύπελλα. Σε όλους όσοι συμμετείχαν δόθηκε ένα αναμνηστικό δίπλωμα, το οποίο στη μια πλευρά του απεικόνιζε μια ιδιαίτερη γκραβούρα απ' το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργατών στα λατομεία Λαυρίου, που στήθηκε κατά τη διάρκεια των μεγάλων απεργιών τους, ενώ απ' την άλλη υπήρχε γραμμένη η ιστορία της πόλης και των εργατικών αγώνων της περιοχής.