Κοινή διακήρυξη αλληλεγγύης από συνδικάτα της Τουρκίας
Παρασκευή 19 Μάη 2017

Από την Πρωτομαγιάτικη απεργία στην Τουρκία, όπου συνδικάτα διαδήλωσαν κρατώντας και πλακάτ του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ
Την αλληλεγγύη τους στο ΠΑΜΕ, με αφορμή την προχτεσινή απεργία και τα χτεσινά συλλαλητήρια, εκφράζουν συνδικάτα της Τουρκίας, με κοινή διακήρυξη την οποία υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Birlesik Metal, Μεταφορών Nakliyat Is και Υπηρεσιών - Εμπορίου Sosyal Is.

«Τα νέα μέτρα θα φέρουν αναμφίβολα ανάπτυξη προς όφελος των καπιταλιστών. Ολο και περισσότερη καταστροφή για την εργατική τάξη», αναφέρουν μεταξύ άλλων. «Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Τουρκία, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη με την εργατική τάξη στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας που διεξάγουν οι σύντροφοί μας στην Ελλάδα είναι, ταυτόχρονα, εναντίον των "κίτρινων" συνδικάτων, που είναι οι πιο σταθεροί σύμμαχοι των καπιταλιστών. Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης!», καταλήγουν.

Η κοινή αυτή διακήρυξη των τουρκικών συνδικάτων αποτελεί συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, έχουν προηγηθεί: Η θετική ανταπόκριση συνδικάτων και συνδικαλιστών από την Τουρκία στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την υπογραφή κοινής διακήρυξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με αφορμή την 1η Μάη. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από ταξικά συνδικάτα σε νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη με τη συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών. Η αλληλεγγύη που εξέφρασε στις αρχές του έτους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος στους Τούρκους μεταλλεργάτες που πέτυχαν με κινητοποιήσεις την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, όπως και η παρουσία και ομιλία συνδικαλιστή από το Συνδικάτο Μετάλλου Τουρκίας σε απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Νέα μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης απ' όλο τον κόσμο

Παράλληλα, συνεχίζουν να καταφθάνουν από συνδικαλιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και τους εργαζόμενους της Ελλάδας που κινητοποιούνται ενάντια στο 4ο μνημόνιο.

Στα όσα έχουν ήδη δημοσιευτεί, προστίθενται τα μηνύματα αλληλεγγύης από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ, τη Συνδικαλιστική Οργάνωση USB Ιταλίας, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Κατασκευές Πορτογαλίας (FEVICCOM), τη Συνομοσπονδία CTB Βραζιλίας, την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας FNIC CGT Γαλλίας, το Εργατικό Κέντρο Παρισιού (CGT UD 94), το Συνδικάτο CGT Carrefour Port-de-Bouc (Γαλλία), το Συνδικάτο Πόλης Martigues (Γαλλία), το Συνδικάτο SEKO Klubb 111 στο Μετρό Στοκχόλμης (Σουηδία), το Συνδικάτο LAB (Χώρα των Βάσκων) και τη Γενική Συνομοσπονδία Πακιστάν (APFUTU).