ΔΑΣ ΟΤΑ
Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα των παιδιών μας
Τρίτη 23 Μάη 2017

Στο ζήτημα της υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αναφέρεται ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζονται στη συνέχεια:

«Η αναγνώριση της υποχρεωτικότητας έχει να κάνει με την ευθύνη του κράτους. Το κράτος θα καλύψει τις ανάγκες (...) σημαίνει:

Και επειδή τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες δεν θυσιάζουν τα κέρδη των καπιταλιστών για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, γι' αυτό και δεν θεσμοθετούν την υποχρεωτική φοίτηση. Γι' αυτό, μετά την εξαγγελία του υπουργού, ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ, καθώς παρέπεμψε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας στο μέλλον, όταν το επιτρέψει η καπιταλιστική ανάπτυξη. (...)

Σε αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ μαζί με το "επιστημονικό" και ταυτόχρονα κυβερνητικό δεκανίκι τους, τον ΠΑΣΥΒΝ, επιλέγει να ανοίξει μια αντιπαράθεση που ΒΟΛΕΥΕΙ την κυβέρνηση και διακυβεύει τα δικά μας δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. (...) μας καλεί να παλέψουμε ενάντια στην υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής (...) ουσιαστικά μας βάζει ενάντια στα σύγχρονα δικαιώματα του παιδιού της προσχολικής ηλικίας. Η υποχρεωτικότητα είναι πάγιο και χρόνιο αίτημα όλων των συνδικάτων της χώρας και όλων των Ενώσεων Γονέων. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ με τα αιτήματα αυτά ξεπλένει την κυβέρνηση».

Ακόμα, η ΔΑΣ, απαντώντας στην ΠΟΕ ΟΤΑ που μαζί με την ΠΑΣΥΒΝ καθαγιάζουν την καπιταλιστική Ευρώπη, σημειώνει ότι σύμφωνα με την Εκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Ευρυδίκη» (2013) για την κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή σε όλη την Ευρώπη, «32.000.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας ή αλλιώς το 25% στις 28 χώρες της ΕΕ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι δομές της Προσχολικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Μόνο σε 4 από τις 28 χώρες καταγράφεται σωστή αναλογία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση. Ζήτηση που πληρώνεται ακριβά από τους γονείς. Για το 1/3 των χωρών είναι δύσκολο για τους γονείς να βρουν μια θέση σε μια προσχολική δομή ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά, τριών και τεσσάρων χρόνων.

Μόλις στο 15%, στο μέσο όρο όλων των χωρών, τα παιδιά κάτω των 3 χρόνων συμμετέχουν σε κάποια δομή.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, το παιδαγωγικό προσωπικό στις μικρές ηλικίες είναι απόφοιτοι μεταλυκειακών αδιαβάθμητων σχολών.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από την Προσχολική Αγωγή, είτε τα 40.000 του ΕΣΠΑ είτε τα παιδιά των ανέργων. Την ίδια ώρα, το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμοι και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού.

Διεκδικούμε: