ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαφές με «κοινωνικούς εταίρους» για τις νέες μεταρρυθμίσεις

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έτοιμες να στηρίξουν τα νέα αντεργατικά αλισβερίσια

Τετάρτη 24 Μάη 2017

Ο Εμ. Μακρόν κατά τη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η νέα γαλλική κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει λεπτό από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, αφού ένα δεκαήμερο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε επαφές με τους «κοινωνικούς εταίρους» για την προώθηση της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει στη μεγαλοεργοδοσία μεγαλύτερη ευελιξία στην «προσαρμογή» του εργασιακού περιβάλλοντος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Το σκεπτικό είναι οι διαπραγματεύσεις και συμβάσεις που θα προχωρούν ανά εταιρεία ή όμιλο να έχουν μεγαλύτερη ισχύ από άλλες που προχωρούν π.χ. στον ίδιο κλάδο, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι όροι τους είναι λιγότερο ευνοϊκοί. Με το «νόμο Κομρί» - που ένα χρόνο πριν βρέθηκε στο στόχαστρο πολύμηνων κινητοποιήσεων - εξασφαλίστηκε ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο εταιρείας θα προηγούνται σε ισχύ, αλλά μόνο σχετικά με το ωράριο εργασίας. Ζητούμενο είναι τώρα, σε επίπεδο εταιρείας, να παζαρεύονται όλα τα θέματα, από τους μισθούς μέχρι και μια σειρά κατακτήσεις που βρίσκονται υπό αίρεση στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Επίσης, δημοσιεύματα περιλαμβάνουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ και τη διαμόρφωση ενός «ενιαίου συστήματος συντάξεων» (βλέπε ενιαιοποίηση παροχών «προς τα κάτω»), αλλαγές στην επιδότηση της ανεργίας, στο πρότυπο ανατροπών που έχουν προχωρήσει και σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, όπου ήδη ένα μεγάλο μέρος της «στήριξης», υποτίθεται, των ανέργων μετατρέπεται πλέον σε «επιταγές στήριξης της απασχόλησης», με τις οποίες ζεστό χρήμα καταλήγει απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Χτες, από το πρωί, ο Μακρόν είχε επαφές με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε δηλώσεις του, ο γγ της CFDT (που συνδέεται παραδοσιακά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS), Λορέν Μπερζέρ, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή «ο Πρόεδρος φάνηκε αποφασισμένος να τακτοποιήσει ό,τι είχε αναγγείλει», αλλά «και να ακούσει (τους άλλους)», ενώ ζήτησε οι αλλαγές να μην αποτελέσουν «μορφή κατακρήμνισης» και να μείνει «αρκετός χρόνος για την απαραίτητη διαβούλευση».

Ο επικεφαλής της CGT (με την οποία έχουν σχέση οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας), Φιλίπ Μαρτίνες, επίσης εξέφρασε ικανοποίηση και χαρακτήρισε «ένα καλό νέο» το ότι η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις. «Ορισμένα ζητήματα αξίζουν παραπάνω από ένα μισάωρο συζήτησης στη γωνία ενός γραφείου. Κατάλαβα ότι συμφώνησε μαζί μου στο ζήτημα της παράτασης της διαπραγμάτευσης, αλλά εκείνος είναι ο Πρόεδρος, όχι εγώ».

Τέτοιες δηλώσεις αναδεικνύουν την ετοιμότητα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών να συνεισφέρουν και στις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται προς όφελος του κεφαλαίου, όπως έκαναν και στις περσινές κινητοποιήσεις, καλλιεργώντας επανάπαυση και αυταπάτες για τη στρατηγική του κεφαλαίου και ναρκοθετώντας την ίδια την προοπτική των εργατικών κινητοποιήσεων.

Στη Γαλλία ο Πούτιν

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα Ιλίσια Πεδία, τη Δευτέρα 29 Μάη θα φτάσει στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παραβρεθεί σε έκθεση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 300 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Γαλλίας - Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δυο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση, ενώ σε συνάντησή τους «θα ανταλλάξουν απόψεις για τα τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά για το συντονισμό των προσπαθειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη διευθέτηση των κρίσεων σε Συρία και Ουκρανία».