ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών
Σάββατο 27 Μάη 2017

Από τη συνάντηση Βλ. Πούτιν και Γουάνγκ Γι στη Μόσχα
Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, προετοιμάζοντας το επόμενο διάστημα την επίσκεψη του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ συναντήθηκε αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα των περιοχών όπου υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή ανταγωνισμοί και δόθηκε επίσης έμφαση στην κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο (δες διπλανό θέμα).

Οπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε κοινή προσέγγιση στο ζήτημα της Συρίας και της Ουκρανίας, ενώ σημειώθηκε ότι «η ρωσοκινεζική συνεργασία είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στις διεθνείς σχέσεις», ενώ επισημάνθηκε η συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών όπως η Συνεργασία της Σαγκάης, οι BRICS, ενώ εξετάστηκαν και οι μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε σύντομη συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα δυναμώνει, ενώ υπάρχουν μεγάλες προοπτικές».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόσφατο Διεθνές Φόρουμ του Πεκίνου «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» για τους λεγόμενους «νέους δρόμους του μεταξιού», που θα ενισχύουν τις μπίζνες ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και βεβαίως και τον ανταγωνισμό.

Ανησυχία για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και έντονη στρατιωτική κινητικότητα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας εκφράζει την ανησυχία του για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, που όπως σημειώνει, «είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». Συμπληρώνει, επίσης, ότι «η προσπάθεια του ΝΑΤΟ για στρατιωτική και πολιτική επιβολή στην Ευρώπη και στις διεθνείς υποθέσεις, προβάλλοντας τον "μύθο του κινδύνου από τα ανατολικά", δεν οδηγεί πουθενά, παρά σε νέα κούρσα εξοπλισμών».

Πάντως, η ρωσική πλευρά κάνει εκκλήσεις να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος και μηχανισμοί συνεργασίας», κάτι που, όπως σημειώνει, «είναι πιο πιθανό σήμερα που τα ευρωατλαντικά κράτη δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές». Δηλαδή που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όλους τους ενώνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Φυσικά, η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη είναι παράγοντας που αντικειμενικά οξύνει και τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προειδοποίησε ότι «παρότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας είναι 11 φορές λιγότερες από αυτές των ΗΠΑ και το 1/3 αυτών της Κίνας, η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τη στρατηγική ισορροπία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ». Επίσης, είπε ότι είναι σε σχεδιασμό το αμυντικό πρόγραμμα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Τ-50, που οι παραλαβές τους θα αρχίσουν το 2019, ενώ αναπτύσσονται και τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα S-500 μέσα στο 2020. Επίσης, συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας σε όλες τις περιοχές, ενώ για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι θα αναπτυχθούν βαλλιστικοί πύραυλοι Ιskander-M στο Τατζικιστάν, στο πλαίσιο ασκήσεων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που αναπτύχθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Επίσης, μέχρι αύριο ναυτικά γυμνάσια πραγματοποιεί ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο. 5 καταδιωκτικά πλοία και τα συνοδευτικά τους εκπαιδεύονται ενάντια σε αεροπορικές επιθέσεις, ανθυποβρυχιακές και επιχειρήσεις σαμποτάζ. Η ρωσική παρουσία στην περιοχή γίνεται σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας επιδρά και στις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού τους με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα». Πού αποτυπώνεται; (2021-03-24 00:00:00.0)
Αναμένει «διευκρινήσεις» μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (2016-07-12 00:00:00.0)
Στρατιωτική συνεργασία και προβλήματα (2012-11-22 00:00:00.0)
Η αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα», νέα απειλή για τους λαούς (2008-12-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνη αύξηση κινητικότητας στη Μαύρη Θάλασσα (2008-08-28 00:00:00.0)
Επίσκεψη Σάρπινγκ στη Μόσχα (2001-01-31 00:00:00.0)