ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Καθαρός διάδρομος» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Τρίτη 30 Μάη 2017

Eurokinissi

Ευ. Τσακαλώτος και Ε. Αχτσιόγλου συναντήθηκαν χτες με διπλωματικούς εκπροσώπους των κρατών της Ευρωζώνης, εξηγώντας τους ότι κάνουν το «καθήκον» τους στα αντιλαϊκά μέτρα
Το ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του κρατικού χρέους, ως «προαπαιτούμενο» για τη διαμόρφωση κλίματος επιχειρηματικής «εμπιστοσύνης» και των «προσδοκιών» για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, βρίσκεται στο επίκεντρο των παζαριών ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 15 Ιούνη. Σε αυτό το φόντο, και με αφορμή την αυριανή ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, από κοινού με μεγάλους ξένους «παίχτες» - επενδυτές, σπεύδουν να δώσουν το σινιάλο για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με άξονα την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα παζάρια για το κρατικό χρέος και βέβαια για την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφορούν στη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των αυριανών συναντήσεων στη Φρανκφούρτη (όπου εδρεύει η ΕΚΤ) στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει ο «Economist» με τίτλο «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;», με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, καθώς και των επικεφαλής των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ αναμένει την πλήρη συμφωνία αναφορικά με τις ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, προκειμένου στη συνέχεια να εξεταστεί η ενεργοποίηση μέτρων νομισματικής χαλάρωσης με την αποδοχή ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

«Αν και όταν» η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει «επιλεξιμότητα» και για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια, επισήμανε για μια ακόμα φορά ο Μ. Ντράγκι, αναφορικά με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, συναντήθηκαν χτες με διπλωματικούς εκπροσώπους των κρατών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προτάσεις για το κρατικό χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές». Οπως χαρακτηριστικά συμπληρώνουν, «μόνο έτσι οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι Ελληνες πολίτες θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».

Μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει για τα παρακάτω:

-- Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν, «ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει». Επιπλέον, όπως επισημαίνεται αναφορικά με το κρατικό χρέος, το ζητούμενο είναι «μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση».

-- Το ελληνικό κράτος μπορεί να αναζητήσει νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, ακόμα και χωρίς την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ αυτό που είναι «απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές».

-- Σχετικά με τις «καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, τονίζεται πως η ελληνική πλευρά «δεν κατηγορεί κανέναν για αναβλητικότητα».

-- «Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και πολύ περισσότερο ο Β. Σόιμπλε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με το βλέμμα στο μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας

«Μία νέα γενιά επιχειρηματιών, τολμηρών και δημιουργικών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη». Αυτό τόνισε ο μεγαλοεπιχειρηματίας, επικεφαλής του ομίλου της «Fairfax Financial Holdings», Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα και σε εκδήλωση του Ομίλου της Eurobank.

Να σημειωθεί ότι η «Fairfax» κατέχει μεγάλα μετοχικά ποσοστά στη Eurobank, στον Ομιλο Μυτιληναίου, στην ασφαλιστική εταιρεία «Eurolife», στην εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας «Grivalia», στην «Praktiker» κ.ά.

Παράλληλα, ο Π. Γουάτσα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, που έχει συγκληθεί για αύριο Τετάρτη, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, το κεντρικό μήνυμα που αναμένεται να απευθύνει ο ΣΕΒ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των επιχειρήσεων - μελών του αφορά στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αναμένεται να εστιάσει στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου και να επισημάνει πως «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η μακρόχρονη, επίμονη κρίση εμπιστοσύνης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, είναι να πιέσουμε για ακόμη πιο βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια, χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, δημιουργούν προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης».