Χοντραίνει η κόντρα Γερμανίας - ΗΠΑ

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου και ο διεθνής τους απόηχος αποτυπώνουν τους οξυμένους ανταγωνισμούς

Τετάρτη 31 Μάη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση του G7 στην Ιταλία, με τη συμμετοχή των Τραμπ και Μέρκελ
«Η διατλαντική σχέση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αυτό που απλώς έκανα είναι να πω ότι δεδομένης της σημερινής κατάστασης, υπάρχουν επιπλέον λόγοι για τους οποίους στην Ευρώπη οφείλουμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας». «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας παράγοντας της διεθνούς σκηνής, αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό». «Είναι αναγκαίο για τους Ευρωπαίους να έχουν μία κοινή εξωτερική πολιτική για να προωθήσουν, για παράδειγμα, την επίλυση της λιβυκής σύρραξης». Τα παραπάνω δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, με τον οποίο σύναψαν συμφωνίες συνεργασίας.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε στο «Twitter» το θέμα διαπάλης με τη Γερμανία: «Εχουμε ένα ΟΓΚΩΔΕΣ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία κι επιπλέον πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ για το ΝΑΤΟ και τις Ενοπλες Δυνάμεις απ' ό,τι θα έπρεπε. Αυτό θα αλλάξει».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, με το βλέμμα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, η Μέρκελ είχε πει: «Οι καιροί όπου μπορούσαμε να βασιζόμαστε πλήρως στους άλλους έχει τελειώσει σε κάποιο βαθμό (...) Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας». Ο λόγος της άφησε τα ίχνη του και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, από τη σκοπιά των κάθε φορά διαφορετικών και αντικρουόμενων συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης. Χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, ότι η Ιταλία συμφωνεί με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου πως η ΕΕ «πρέπει να πάρει το μέλλον της στα δικά της χέρια».

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στις ΗΠΑ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζονται να αποδοκιμάζουν την τακτική του και «θρηνούν» για το «χαμό ενός από τους πιο σημαντικούς εταίρους των ΗΠΑ».

«Αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά για επιτυχία, δεν θα ήθελα να δω την αποτυχία», σχολίασε ο Ανταμ Σιφ, Δημοκρατικός νομοθέτης και υψηλόβαθμο μέλος του συντονιστικού μυστικών υπηρεσιών (House Intelligence Commitee). Ο σύμβουλος για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Προέδρου και βετεράνος διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χάας, σχολίασε: «Είναι αυτό που θα έπρεπε να αποφύγουν οι ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υπονόμευση από πλευράς Τραμπ των ιστορικών σχέσεων Βερολίνου - Ουάσιγκτον εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων «παικτών» και συγκεκριμένα των Ρώσων, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του αμερικανικού περιοδικού «Ατλαντικός» («The Atlantic»), Ντέιβιντ Φραμ: «Από το 1945 στρατηγικός στόχος της ΕΣΣΔ και έπειτα της Ρωσίας για την Ευρώπη, ήταν η διακοπή της γερμανο-αμερικανικής συμμαχίας».

Ο Ιαν Μπρέμερ, ιδρυτής και διευθυντής της Ομάδας «Ευρασία» (σ.σ. παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών), συμφωνεί με το σχολιασμό του Φραμ και τονίζει: «Η πιο σημαντική μεταπολεμική σχέση», η υπερατλαντική συμμαχία, «τώρα ξετυλίγεται». «Δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια δήλωση από τη Γερμανία εδώ και γενιές», είπε.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Τραμπ θεωρούν τα σχόλια της Μέρκελ σημάδι επιτυχίας του Αμερικανού Προέδρου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, είπε στο ραδιόφωνο του BBC: «Καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για να φύγουμε από την ΕΕ, διαβεβαιώνουμε τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι θα είμαστε ένας ισχυρός τους εταίρος, στην άμυνα, στην ασφάλεια και ελπίζουμε στο εμπόριο».

Τι γράφουν ο διεθνής και ο γερμανικός Τύπος

Ο Τύπος βλέπει «ευκαιρίες» και «κινδύνους». «Η Μέρκελ δεν θεωρεί πια αξιόπιστες τις ΗΠΑ», σημειώνει η «Sueddeutsche Zeitung», ενώ σύμφωνα με τη «Welt», «η Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται επιτέλους εκεί που πάντα ήθελε», δηλαδή «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου».

Οι «New York Times» κάνουν λόγο για «τεκτονική μετατόπιση» στις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Η ιταλική «Corriere della Sera» σημειώνει: «Η Μέρκελ αποφάσισε μια στροφή, επειδή μετά την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη να αντιταχτεί κάπως στον Τραμπ και να φέρει στο προσκήνιο το Brexit».

Η βρετανική «The Times» χαρακτηρίζει την Μέρκελ αναίσθητη σχετικά με τη «διαρκή δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Ευρώπης» και με τη «βοήθεια των ΗΠΑ στην ανασυγκρότηση της Γερμανίας από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Επίσης, τονίζει ότι τα λόγια της Μέρκελ προκαλούν ρωγμές στο ΝΑΤΟ - ακόμη και αν δεν το σκοπεύει. «Ο μόνος πολιτικός που θα χαρεί γι' αυτό είναι ο Βλ. Πούτιν».

Ο λόγος της Μέρκελ «είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για τις ρωγμές στις διατλαντικές σχέσεις, που αποτέλεσαν τη βάση της προόδου και της ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (...) Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Η Ευρώπη είναι πολύ λιγότερο σημαντική απ' ό,τι ακόμη και πριν 5 μήνες», σχολιάζει η ισπανική «El Pais».