Μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών
Παρασκευή 2 Ιούνη 2017

Την Τετάρτη 7 του Ιούνη, στις 20.30, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206) θα παρουσιαστούν εμβληματικά μουσικά έργα Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα και συγχρόνων, των Νίκου Σκαλκώτα, Δημήτρη Μητρόπουλου, Σίμου Παπάνα και Περικλή Κούκου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή από τη Φιλαρμονία.

Το Κοντσέρτο Γκρόσο (Concerto Grosso) του Δημήτρη Μητρόπουλου είναι έργο του 1928 και έχει μεγάλη ιστορική σημασία, αφού είναι ένα από τα πρώτα έργα που εισάγουν στην Ελλάδα τη συνθετική τεχνική της ατονικότητας, ταυτόχρονα όμως ακολουθεί τα μορφολογικά πρότυπα του νεοκλασικισμού, υπηρετώντας μια από τις σημαντικές μουσικές δομές της εποχής του μπαρόκ.

Η Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (γνωστή ως «συμφωνιέττα») του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εμπνευσμένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης τη Φαντασία κοντσερτάντε για σόλο βιόλα και έγχορδα, έργο του 2014 του Θεσσαλονικιού συνθέτη Σίμου Παπάνα, με τον Πάρι Αναστασιάδη στη βιόλα καθώς και το έργο «Inmemoriam Γ. Α. Παπαϊωάννου», σύνθεση του 1989, του Περικλή Κούκου, επίσης για έγχορδα.