ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διακριτή προθυμία της Ουάσιγκτον να παρέμβει με κάθε τρόπο

Ενώ αμερικανικοί κολοσσοί περιγράφουν το όραμά τους για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο

Σάββατο 10 Ιούνη 2017

Από την συνάντηση του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ.Πενς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σημαντικό ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για το Κυπριακό, ως μοχλό προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων, επιβεβαίωσε η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του Αναστασιάδη στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος σε διάφορες συναντήσεις επιχειρηματικών και άλλων παραγόντων με επίκεντρο την Ενέργεια στη Ν/Α Μεσόγειο, όπου επισημάνθηκε η ώθηση που μια λύση στο Κυπριακό μπορεί να δώσει για συνολικότερες συνεργασίες στην περιοχή.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πενς, ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για «αρκετά δημιουργική» συνομιλία «σε ένα φιλικότατο, θερμό κλίμα», η οποία κάλυψε «θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών μας». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για την εκτίμηση που έχουν οι ΗΠΑ για το ρόλο «που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών». Πρόσθεσε ακόμα ότι τη συνάντηση απασχόλησε και «η θέση αρχής των ΗΠΑ ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Ο Ν. Αναστασιάδης εξήγησε ακόμα ότι στο μεγαλύτερο μέρος της «η συζήτηση κάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» και επισήμανε, ακόμα μια φορά, «την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμη «να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία» και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».

Πάντως, σύμφωνα με την αμερικανική αντιπροεδρία, οι δύο άνδρες «επιβεβαίωσαν την ισχυρή εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIS ("Ισλαμικού Κράτους" και την δέσμευσή της να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, ενδεικτική του έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, είναι και η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της «Exxon Mobil» Στιβ Γκρίνλι σε δεξίωση που έγινε στην κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, περιγράφοντας ως «όραμα» του κολοσσού «η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο» και εκφράζοντας την ελπίδα οι γεωτρήσεις που θα αρχίσει η εταιρεία να οδηγήσουν σε «αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ώστε η Κύπρος να γίνει εξαγωγέας Ενέργειας».

Ο Αλμπαϊράκ στο «Μπαρμπαρός»

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται και οι προετοιμασίες για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, η Τουρκία διαμηνύει διαρκώς ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από στρατηγικά συμφέροντά της που διακυβεύονται μέσα από το παζάρεμα για τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, βρέθηκε στο σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» (παραμένει στα ανοιχτά των Κατεχόμενων) και επανέλαβε ότι η χώρα του θα αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Μάλιστα, τοποθέτησε χρονικά τα σχέδια αυτά στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα. Ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε ακόμα ότι η Τουρκία ελπίζει πως εντός του 2017 θα εξασφαλίσει δικά της μέσα για γεωτρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμα σε μελέτες που έχουν γίνει για τρεις - τέσσερις περιοχές αλλά και σε τρισδιάστατες έρευνες ανοικτά της Αμμοχώστου που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιούνη.

Τέλος, στην Αθήνα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, είχε χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Οι δυο τους συζήτησαν την επόμενη επίσκεψη του Αϊντε στην Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας κειμένου που - όπως συμφωνήθηκε και στην τελευταία συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη - Ακιντζί «θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις». Πρόκειται για τη βάση νέας κλιμάκωσης του παζαριού, για να βρεθεί νέα «φόρμουλα» συμβιβασμού δεκτή από όλες τις πλευρές, με βάση την «ευρύτερη εικόνα» στην περιφέρεια, όπως έχει επανειλημμένα σημειώσει και ο Αϊντε.

Στις 28 Ιούνη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι στις 28 του Ιούνη θα επανασυγκληθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, σε πολιτικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπου θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις - Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο - και η ΕΕ ως παρατηρητής.