ΗΠΑ
Η κατάθεση Σέσιονς στο Κογκρέσο συνεχίζει την κόντρα υπηρεσιών
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από την κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, καταθέτοντας αργά το βράδυ της Τρίτης, επί δυόμιση ώρες, στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε προεκλογικά μυστική συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ ή ότι επέδειξε άλλη επιλήψιμη συμπεριφορά σε σχέση με την πρόσφατη αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Χαρακτήρισε μάλιστα «απεχθές ψέμα» την κατηγορία ότι εμπλέκεται στις φερόμενες «απόπειρες» της Ρωσίας για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποπομπή του Κόμεϊ. Αρνήθηκε επίσης να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν αξιωματούχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης που συζήτησαν την πιθανότητα απαλλαγής από αξιόποινες πράξεις για άτομα που διερευνώνται αναφορικά με τις έρευνες περί εμπλοκής της Ρωσίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν χτες και η κατάθεση του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, με κεντρικό αυτό των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας, που έχει επισημάνει πως βρίσκονται «στο χειρότερο σημείο» των τελευταίων δεκαετιών. Αναμενόταν επίσης να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και του Ιράν, που προωθεί διακομματική ομάδα βουλευτών. Μάλιστα, το νομοσχέδιο για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ψηφίστηκε χτες βράδυ στη Γερουσία, καθώς δεκάδες βουλευτές προεξόφλησαν ως «σίγουρη» την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη...

Νωρίτερα, χτες βράδυ, η διοίκηση της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) αποφάσισε την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25% με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά.