Κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων προς τη βόρεια Συρία

Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας - Γαλλίας συμφωνούν σε «ανυποχώρητο αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία

Πέμπτη 22 Ιούνη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (αριστερά) και Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) στη Μόσχα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυξημένη κινητικότητα δυνάμεων του τουρκικού στρατού και αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, σημειώνεται το τελευταίο 24ωρο στη μεθόριο της βόρειας Συρίας με την Τουρκία, αντανακλώντας μία νέα φάση όξυνσης των συγκρούσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών της διεθνούς λυκοσυμμαχίας των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, μετέδωσε χτες βράδυ την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Επιπλέον, το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «ARA News» μετέδωσε πως Σύροι αντικαθεστωτικοί που υποστηρίζονται από την Τουρκία ξεκίνησαν, χτες το πρωί, επίθεση με όλμους σε κουρδικά χωριά κοντά στην πόλη Κομπανί, από το Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι και καταστράφηκε ανεξακρίβωτος αριθμός σπιτιών.

Τα σχέδια για την εξαπόλυση νέας επίθεσης τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων σε βάρος Κούρδων στη βόρεια Συρία ξεδιπλώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας και κοντά στη στρατηγική περιοχή της νότιας Συρίας, αλ Τανφ, που θεωρείται κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό σιιτικών και ιρανικών πολιτοφυλακών που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού και του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Ως γνωστόν, την Κυριακή οι ΗΠΑ κατέρριψαν συριακό πολεμικό αεροσκάφος με το πρόσχημα ότι εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) Κούρδων και Αράβων που συνεργάζονται με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, χτες Σύροι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτή την εκδοχή, κατηγορώντας τους Αμερικανούς πως στηρίζουν έμπρακτα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Αμφισβήτησαν μάλιστα ακόμη και αν τελικά πρόλαβε ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους Su-22 να βομβαρδίσει, υποστηρίζοντας ότι έχασαν επαφή με το αεροσκάφος προτού αρχίσει την αποστολή του. Ορισμένα κουρδικά ΜΜΕ ανέφεραν χτες ότι ο πιλότος του αεροσκάφους, που αγνοείται, εντοπίστηκε από ενόπλους των δυνάμεων SDF, ότι είναι καλά και ότι αναμένεται κάποια στιγμή, μέσω διαπραγμάτευσης, να παραδοθεί στις συριακές δυνάμεις. Εντούτοις, αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας - Γαλλίας

Νωρίτερα, προχτές βράδυ, συναντήθηκαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συμφωνώντας πως κατανοούν αμφότεροι τη σημασία της «επίλυσης του συριακού προβλήματος», κάνοντας «ανένδοτο αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Αντιλαμβανόμαστε πως είναι σημαντικό να επιλυθεί η συριακή κρίση μέσω διαλόγου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές, με την ενεργή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, υπό τον όρο του ανυποχώρητου αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Λαβρόφ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις επικείμενες (αρχές Ιούλη) ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν και στη Γενεύη της Ελβετίας.

Αίσθηση προκάλεσε αργότερα χτες βράδυ η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν βλέπει «κανέναν διάδοχο του Μπασάρ αλ Ασαντ» στην ηγεσία της Συρίας που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση και ότι το Παρίσι δεν θεωρεί την αποχώρησή του από την εξουσία αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της σύρραξης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πιστεύει πως είναι «εφικτή» η συνεργασία με τον Πούτιν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να βρεθεί λύση στην κρίση, τονίζοντας ότι το Παρίσι «δεν θα αφήσει στο εξής ατιμώρητη» τη χρήση χημικών όπλων.