ΚΝΕ
Πολυχώρος Πολιτισμού και Νεανικής δημιουργίας στην Πάτρα

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Κυριακή 25 Ιούνη 2017

Ενας ακόμη Πολυχώρος Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ εγκαινιάστηκε, την περασμένη Πέμπτη, στην Πάτρα. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων στην πλατεία Πυροσβεστείου, επιδοκιμάζοντας την προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε η ΚΝΕ στην πόλη, για τη δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου χώρου, που σκοπό έχει να δώσει μεγάλη ανάσα δημιουργίας και δωρεάν καλλιτεχνικής έκφρασης στη νεολαία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Τα εγκαίνια παρακολούθησε και αντιπροσωπεία του δήμου Πατρέων με επικεφαλής την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ με τίτλο «Οι στίχοι πήραν τ' άρματα», ενώ οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Πολυχώρου, δήλωσαν συμμετοχή στις δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη και ενημερώθηκαν για τις εκδηλώσεις του επόμενου διαστήματος μέχρι και τα μέσα Ιούλη.

Διαμόρφωση ενός ευρύτερου μορφωτικού ρεύματος μέσα στη νεολαία

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ο οποίος αναφερόμενος στη δημιουργία του Πολυχώρου, τόνισε μεταξύ άλλων:


«Εχουμε πολλούς λόγους για να βάλουμε τα δυνατά μας, να συγκεντρώσουμε προσπάθειες, σκέψεις και ιδέες στην επιτυχία αυτού του σημαντικού επιτεύγματος:

Πρώτο και πιο σημαντικό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα στη δράση μας, κάτι που οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ καταλαβαίνουμε μέσα στην καθημερινή δουλειά. Η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για τη ριζική ανατροπή, είναι αδιανόητο να διεξάγεται χωρίς την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου μορφωτικού ρεύματος μέσα στη νεολαία, χωρίς την προσπάθεια για την αφομοίωση των κατακτήσεων της ανθρώπινης γνώσης.

Η αντοχή, η ασυμβίβαστη στάση ζωής, οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και του οργανωμένου αγώνα καλλιεργούνται και περνάνε στον καθημερινό αγώνα μέσα από την ιδεολογικοπολιτική μόρφωση και την ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου. Αυτή προσανατολίζει στη δημιουργική σκέψη, τον ταξικό προσανατολισμό, στη θωράκιση απ' όλες τις εκδοχές της αστικής ιδεολογίας, αναδεικνύει την αλήθεια στο βούρκο του ψέματος και της διαστρέβλωσης που ρίχνει η κυρίαρχη ιδεολογία.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν το λέμε αυτό απλά ως γενικόλογη προτροπή, που θα σκοντάφτει στα καθημερινά καθήκοντα, γενικά ως ζήτημα ελεύθερου χρόνου, αλλά ως ζήτημα στάσης ζωής, καλλιέργειας τέτοιου προσανατολισμού στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, ευρύτερα στη νεολαία. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που πρέπει και θα το κερδίσουμε.

Αυτό εννοούμε όταν αναδεικνύουμε την ανάγκη να παρατάξουμε όλα μας τα "όπλα". Και είναι μεγάλο όπλο η Τέχνη, η δημιουργία, η έμπνευση σε αυτόν το δρόμο...

Ο μεγάλος κομμουνιστής διανοούμενος Μπέρτολτ Μπρεχτ έλεγε ότι "σε αυτήν την εποχή των αποφάσεων πρέπει ακόμη και η Τέχνη ν' αποφασίσει. Μπορεί να γίνει όργανο των λίγων, εκείνων που καθορίζουν τη μοίρα των πολλών και απαιτούν μια πίστη, που πάνω απ' όλα πρέπει να 'ναι τυφλή, και μπορεί ακόμη να πάει με το μέρος των πολλών, εναποθέτοντας τη μοίρα τους στα ίδια τους τα χέρια. Μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε παραλήρημα, σε αυταπάτη και σε φαντασιώσεις, όπως και μπορεί να τους οδηγήσει στην πραγματικότητα. Μπορεί να μεγαλώσει την άγνοια, όπως μπορεί να μεγαλώσει και τη γνώση...".

Αυτή είναι λοιπόν η δική μας Τέχνη, η Τέχνη που μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον κόσμο πιο βαθιά, που θα βοηθά να βλέπουμε κάτω από την επιφάνεια, που θα παρακινεί να πάρουν ο λαός και η νεολαία τη "μοίρα" στα δικά τους χέρια!

Και το Κόμμα μας έχει πλούσια πείρα σε όλη την 100χρονη πορεία του, για το πώς η πάλη του εργατικού κινήματος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, αλλά και η ίδια η επαναστατική θεωρία, η πιο βαθιά ανθρώπινη ιδεολογία, οδηγό για σπουδαία καλλιτεχνικά έργα.

Αλλωστε, η Τέχνη κατείχε υψηλή θέση σε όλη τη δράση του Κόμματος, ακόμη και στις πιο σκληρές κι απάνθρωπες συνθήκες της παρανομίας, των φυλακών και των εξοριών, ως επιβεβαίωση της υπεροχής των επιδιώξεων και του σκοπού του Κόμματός μας να ανυψώνει τον άνθρωπο σε όλο και πιο πολύπλευρη προσωπικότητα. Η ζωή αποκτά πραγματικά πρωτοπόρο και ελπιδοφόρο νόημα και περιεχόμενο, στο βαθμό που δένεται με τις πιο πρωτοπόρες ιδέες, με τον συλλογικό αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, με την πρωτοπόρα δημιουργία που εκφράζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του λαού».

Θέλουμε να αποτελέσει στολίδι για τη γειτονιά

Στην εκδήλωση των εγκαινίων μίλησε, επίσης, η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Πολυχώρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τέσσερις λέξεις χαρακτηρίζουν την προσπάθεια αυτή των τελευταίων 2 μηνών: Συντροφικότητα, οργάνωση, μεράκι, αυταπάρνηση. Και είναι αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά τη δράση και τη λειτουργία μας».

Αναφορικά με τον Πολυχώρο της Πάτρας, τόνισε:

«Εχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους για εμάς:

Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με νέους καλλιτέχνες και φορείς της πόλης μας, όσο και με νέους που προβληματίζονται, έχουν ανησυχίες, έχουν ενδιαφέροντα, δεν έχουν όμως τρόπο να τα διοχετεύσουν. Επιδιώκουμε μέσα από αυτό να έρθουμε σε επαφή με περισσότερους νέους που συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά σχήματα, να αναπτύξουμε σταθερούς δεσμούς μαζί τους. Επιδιώκουμε να διευρύνουμε στην Οργάνωση τη θέληση για μάθηση, ενασχόληση με τον Πολιτισμό.

Θέλουμε να αποτελέσει στολίδι για τη γειτονιά, που με ενθουσιασμό μάς στήριξε τους μήνες της προετοιμασίας.

Για το σκοπό αυτό, στο Στέκι υπάρχουν χώροι για μαθήματα χορού, θεάτρου, εικαστικών και μουσικής, στούντιο προβών για μουσικά σύνολα και μουσικές ομάδες, όπου θα μπορούν να κάνουν και ηχογραφήσεις, αίθουσα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χώρος για την παρουσίαση μικρών εκδηλώσεων όπως και εκθέσεων. Τέλος, θα υπάρχει και βιβλιοθήκη, που θα λειτουργεί και σαν αναγνωστήριο, όπου ο καθένας θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τη λογοτεχνία, την ποίηση, την Ιστορία της Τέχνης, το πολιτικό βιβλίο, την Ιστορία και άλλα. Βέβαια, ακόμα έχουμε δρόμο για να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά έχουμε την πίστη ότι ο καθένας από εμάς θα συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

(...) Ταυτόχρονα, από την αρχή της λειτουργίας του, θέλουμε να δώσουμε το στίγμα στην πόλη. Γι' αυτό ξεκινάμε με τη συνάντηση νέων καλλιτεχνών την ερχόμενη Τρίτη και συνεχίζουμε με μια συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας στις 1 Ιούλη, για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε. Ολους τους καλοκαιρινούς μήνες θα φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων, από μουσικά αφιερώματα μέχρι βιβλιοπαρουσιάσεις. Ολα με στόχο να έρθουμε πιο κοντά με την ερασιτεχνική δημιουργία, να δώσουμε τόπο έκφρασης, να έρθουμε πιο κοντά με την προοδευτική Τέχνη.

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που ασχολείστε με τον πολιτισμό, σε όλους εσάς που θέλετε να έρθετε σε επαφή με αυτόν, σε εσάς που συμμετέχετε σε ερασιτεχνικά σχήματα, αλλά και στους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης μας, να έρθετε μαζί μας για να μπορέσουμε από κοινού να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια».