Μαζική πανελλαδική διαδήλωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή του λαού

Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μαχητικά το Σάββατο στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Τρίτη 27 Ιούνη 2017

Με χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα να κατακλύζουν την πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια την παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης και να πορεύονται μέχρι την πύλη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου ξεκίνησαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις του Διημέρου.

Σωματεία και φορείς, μαζί με αντιπροσωπείες ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συγκρότησαν μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, με το κεντρικό σύνθημα του Διημέρου να δεσπόζει στην εξέδρα: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Δίπλα στο λαό της Θεσσαλονίκης, τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, τους συλλόγους σπουδαστών και φοιτητών, τις Λαϊκές Επιτροπές της πόλης, διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ταξίδεψαν από διαφορετικές περιοχές της χώρας, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Φλώρινα, για να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρέτισαν ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης SLOGA της Σερβίας, ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και ο Νίκος Παπαναστάσης, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε η μεγάλη διαδήλωση προς το ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη χώρα πλημμύρισαν την παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης
«Κρίση, πόλεμοι, ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Τα συνθήματα δεν σταμάτησαν σε όλη τη διαδρομή της πορείας, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τις οποίες έγινε η διαδήλωση. Δυνάμωσαν όμως περισσότερο στη θέα του γιγαντοπανό που ξεδιπλώθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, απέναντι από το Λευκό Πύργο. Δυνάμωσαν αντίστοιχα μπροστά από την φρουρούμενη πύλη του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, που βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Πίσω από το σύνθημα της κινητοποίησης, γραμμένο στα αγγλικά, πορεύτηκαν οι διεθνείς αντιπροσωπείες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στο Διήμερο.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν δυνάμεις της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ από την κινητοποίηση δεν έλειψαν οι μικρομεσαίοι αγρότες πίσω από πανό όπως του μπλόκου Γυψοχωρίου Πέλλας, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Κρατώντας πικέτες με τα συνθήματα της κινητοποίησης αλλά και με φωτογραφίες - μάρτυρες για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών διαδήλωσαν δεκάδες νέοι και νέες, με τα μπλοκ φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων από τα ΑΕΙ - ΤΕΙ και την κατάρτιση.

Οι διεθνείς συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες πίσω από το πανό με το σύνθημα του Διημέρου στα Αγγλικά
Με τα δικά τους πανό πήραν τη θέση τους ανάμεσα στα μπλοκ της διαδήλωσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών.

Μετά το τέλος της πορείας, η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διαδηλωτές από όλη τη χώρα

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην πλατεία Αριστοτέλους άρχισαν να συγκεντρώνονται σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να υποδεχτούν τους διαδηλωτές που ταξίδεψαν από μια σειρά περιοχές για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Τα μπλοκ με τα πανό, τα συνθήματα, τα καπέλα του ΠΑΜΕ, καθώς και τα μπλουζάκια με το σύνθημα και την αφίσα του Διημέρου, γέμισαν αρχικά την πλατεία και στη συνέχεια το δρόμο μέχρι το στρατηγείο.

Πρώτη έφτασε στην πλατεία η προσυγκέντρωση των διαδηλωτών από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τα πανό των Σωματείων Οικοδόμων, Συνταξιούχων, Εμποροϋπαλλήλων. «Το ΝΑΤΟ σφάζει τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς» ήταν το σύνθημα στο προπορευόμενο πανό.

Οι αφίξεις συνεχίστηκαν διαδοχικά με τα μπλοκ της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Αττικής. «Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους», διαμήνυε το πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έγραψε στο δικό του πανό: «Κρίσεις, πόλεμοι, προσφυγιά, θα ανατραπούν μαζί με τα αφεντικά». Μαζί με τα μπλοκ της Αττικής έφτασαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλοντας: «Το ΝΑΤΟ είναι σφαγέας των λαών, στηρίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Φοιτητές κρατούν πλακάτ με εικόνες από τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών
Η κινητοποίηση έγινε βήμα καταγγελίας της βάρβαρης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που αποτελεί την άλλη όψη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, της μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

«Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές και όχι βάσεις ΝΑΤΟικές» ήταν το σύνθημα που πρόταξε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης με το πανό της. «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό - όχι αιτία για πόλεμο» απαίτησε το Σωματείο Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ). «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» διαδήλωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θεαγένειο».

Το καθήκον των συνδικαλιστικών οργανώσεων να οργανώνουν την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών, να ενισχύουν την αλληλεγγύη προς τους ξεριζωμένους, αποτυπώθηκε επίσης στα συνθήματα της διαδήλωσης. Οπως για παράδειγμα στο πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. «Στις χώρες τους πολέμοι, εδώ εγκλωβισμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι» ήταν το σύνθημα πίσω από το οποίο πορεύτηκαν οι εργαζόμενοι ενός κλάδου στον οποίο δουλεύει σημαντικός αριθμός μεταναστών.









Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους