ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ακονίζει τα μαχαίρια» για τη σύνοδο του G20

Με Ευρωπαίους ηγέτες συναντήθηκε χτες η καγκελάριος αναζητώντας ρητή δέσμευση κατά του προστατευτισμού

Παρασκευή 30 Ιούνη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Βερολίνο
Κοινό ευρωπαϊκό «μέτωπο» κατά των τάσεων του «προστατευτισμού» και του «απομονωτισμού» των ΗΠΑ επιδιώκει να σχηματιστεί η Γερμανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G20 το επόμενο Σαββατοκύριακο, στο Αμβούργο, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θυελλώδης καθώς οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εκφράζονται όλο και πιο έντονα.

Το γερμανικό κεφάλαιο προσβλέπει σε μια - προσωρινή - άμβλυνση των αντιθέσεων και των συγκρούσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, ώστε μέσω της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ να προωθηθούν τα δικά του παγκόσμια συμφέροντα. Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) «εκφράζει ικανοποίηση για τον ισχυρό ρόλο της ΕΕ στην εξωτερική οικονομική πολιτική». Οσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Αμβούργο οι βιομήχανοι ζητούν «πάλη και ρητή δέσμευση κατά του προστατευτισμού», «άρση των εμποδίων στο εμπόριο» και επίσης το G20 να «ευθυγραμμιστεί με συγκεκριμένα μέτρα και συνεπή εφαρμογή». Να τεθούν στον πυρήνα των αποφάσεων «η ψηφιοποίηση και οι παγκόσμιες λύσεις στην αγορά για την προστασία του κλίματος».

Χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με Ευρωπαίους ηγέτες για να προετοιμάσουν τη στάση τους στο G20 και συγκεκριμένα με: Τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. - Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μ. Ραχόι, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τ. Μέι, τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Π. Τζεντιλόνι, Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, και την πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Ε. Σόλμπεργκ.

Οπως είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, τα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες ήταν το εμπόριο, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών για τη στήριξη στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σχετικά με το εμπόριο η καγκελάριος τόνισε πως πρόκειται για ένα «δίκαιο, με κανόνες, πολυμερές και αμοιβαίο εμπόριο», μιλώντας για «την καταπολέμηση του προστατευτισμού και της απομόνωσης». Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε στην «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αφρικής, όπου υπάρχει «πολύ ψωμί» για τα ευρωπαϊκά και άλλα μονοπώλια.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, η Μέρκελ τόνισε πως υπάρχουν διαφορές ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο «οι ΗΠΑ είναι σημαντικό μέρος του G20 γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να συνεργαζόμαστε και να μην οξύνουμε τις διαφορές».

Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε: «Πολλά αναμένονται από την Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να είναι συνεπής. Για μένα, αυτός είναι ο καρπός της συζήτησης που έχουμε τώρα πετύχει».

«Θα είναι δύσκολες συνομιλίες»

«Θα είναι δύσκολες συνομιλίες», δήλωσε σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Τόνισε δε στους Γερμανούς βουλευτές πως «χρειαζόμαστε το G20 περισσότερο από ποτέ». Στο Αμβούργο το G20 «θα ασχοληθεί με την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, τον προστατευτισμό» και η Μέρκελ περιμένει από τη σύνοδο «ένα σημάδι αποφασιστικότητας». «Οποιος πιστεύει ότι μπορούν να λυθούν τα παγκόσμια προβλήματα με απομονωτισμό και προστατευτισμό, κάνει ένα τεράστιο λάθος», πρόσθεσε. «Μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε τις σωστές απαντήσεις στα βασικά ζητήματα των καιρών μας» και «αυτό ισχύει τόσο για την ΕΕ όσο και για το G20», τόνισε.

«Δεδομένης της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να πετύχουμε», είπε η Μέρκελ, και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια: Η συμφωνία για το κλίμα είναι αναπόφευκτη και αδιαπραγμάτευτη».