ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Προετοιμασίες για σκληρό παζάρι εκπροσώπων των μονοπωλίων

Συναντήσεις με Μέρκελ και Πούτιν έχει προγραμματίσει ο Τραμπ

Τετάρτη 5 Ιούλη 2017

Στρατοκρατούμενο είναι εδώ και μέρες το Αμβούργο, ενόψει της Συνόδου της G20
Με το «ελεύθερο εμπόριο», την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», την «τρομοκρατία» και την «ανάπτυξη» να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο (7 - 8 Ιούλη) η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, καθώς η Γερμανία φέτος έχει την προεδρία, υπό το σύνθημα «Διαμορφώνοντας έναν διασυνδεδεμένο κόσμο». Οι συνομιλίες θεωρούνται δύσκολες και ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη - όπως φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της G7 στην Ιταλία - μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τις απειλές της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για μέτρα προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, κυρίως απέναντι στη Γερμανία και στην Κίνα και την επαναδιαπραγμάτευση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με την ΕΕ. Ολα αυτά στο φόντο των συγκρούσεων στη Συρία και στην Ουκρανία, αλλά και με την Αφρική να «ανεβαίνει» στις προτεραιότητες των καπιταλιστικών κρατών της G20.

Στη G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο. Επίσης θα παρευρίσκονται ως προσκεκλημένα τα εξής κράτη: Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη.

Μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον Ντ. Τραμπ. Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει την πρώτη προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της διάσκεψης. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των δυο καπιταλιστικών κρατών έχουν οξυνθεί για θέματα Ενέργειας και βασικά για τις αγορές φυσικού αερίου, ενώ πρόσφατα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε ρωσικές και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Επίσης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και στην Πολωνία έχουν αναπτυχθεί ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ αντίστοιχα η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Δυτική Ρωσία (Καλίνινγκραντ).

Στην Πολωνία ο Τραμπ

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Ντ. Τραμπ στην Πολωνία την Πέμπτη, μια μέρα πριν μεταβεί στο Αμβούργο, είναι ξεχωριστής σημασίας. Εκεί θα συναντηθεί με ηγέτες 12 κρατών (π.χ. Αυστρία, Λετονία, Εσθονία, Κροατία, Ουγγαρία κ.λπ.) τα οποία εξαρτώνται ενεργειακά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη «Τρεις Θάλασσες» (Βαλτική, Μαύρη, Αδριατική Θάλασσα).

Η πρωτοβουλία «Τρεις Θάλασσες» στοχεύει στην επέκταση των υποδομών Ενέργειας στην περιοχή με τη δημιουργία σταθμών για εισαγωγή υγροποιημένου αερίου (LNG) και η επίσκεψη Τραμπ σηματοδοτεί ακριβώς τη διείσδυση των ΗΠΑ στην αγορά αυτή, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχουν κάνει τα αμερικανικά μονοπώλια στον τομέα αυτό, με τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής του σχιστολιθικού αερίου. Ο Τραμπ αναμένεται να πει ότι η κυβέρνησή του θα κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη για τις εταιρείες των ΗΠΑ τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η εξόρυξη και εξαγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη LNG έως το 2020, δηλαδή μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου εξαγωγικού σταθμού. Παράλληλα ο αγωγός «Nord Stream 2» του ρωσικού κολοσσού «Gazprom», που θα μεταφέρει αέριο μέσω της Βαλτικής από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία, απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα.