Οργάνωση απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης
Κυριακή 9 Ιούλη 2017

Από την κοινή παρέμβαση τριών επιχειρησιακών σωματείων στην Ενωση Ξενοδόχων
Το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Mira Mare» φτιάχτηκε το 2011, είναι δηλαδή το παλιότερο από τα τρία επιχειρησιακά σωματεία που αναπτύσσουν κοινή δράση και πρωτοβουλίες. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του Σωματείου, Μιχάλη Τσουρούτη, τον γραμματέα, Τσαμπίκο Χατζηκωνσταντή, και τον ταμία του, Μανώλη Βογιατζή.

Το ξενοδοχείο υπάγεται στην εταιρεία «Sunwing» που το λειτουργεί μαζί με ακόμα μία μονάδα στο νησί και άλλη μια στην Κρήτη, υπό την ομπρέλα του τουριστικού πρακτορείου «Thomas Cook».

Σήμερα οι εργαζόμενοι υπολογίζονται περίπου σε 70 άτομα, αριθμός αρκετά μικρός, όπως μας εξηγούν, με δεδομένο ότι το ξενοδοχείο αριθμεί 174 σπιτάκια. «Το 2000 ήμασταν 160 εργαζόμενοι», υπενθυμίζουν οι συνδικαλιστές. Ομως, συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις συναδέλφων δεν συνοδεύτηκαν από νέες προσλήψεις. Αποτέλεσμα είναι η δουλειά να βγαίνει με πολύ λιγότερο προσωπικό, παρότι οι πληρότητες του ξενοδοχείου κινούνται σε υψηλά ποσοστά.

Οι συνθήκες αυτές έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, σε κάθε καμαριέρα αναλογούν από 13 έως 16 δωμάτια, καθένα από τα οποία είναι ένα κανονικό σπίτι, με έκταση 70 τ.μ., κρεβατοκάμαρα, κουζινάκι, μπάνιο, βεράντες. Η δουλειά τους ελέγχεται ανά διαστήματα εξονυχιστικά, με μια σειρά τρόπους, όπως με μηχάνημα που μετρά τη... σκόνη στα κρεβάτια. «Είναι πάντα στην πρέσα», λένε οι εργαζόμενοι για τις συναδέλφισσές τους, με το άγχος να βγει η δουλειά και να μην βρεθούν «πλημμελείς» στον επόμενο έλεγχο. «Τα ίδια και στην κουζίνα», προσθέτουν. Εκεί 3 - 4 άτομα στην κάθε βάρδια καλούνται να ετοιμάσουν μερικές εκατοντάδες μερίδες.

Ωστόσο, στο ξενοδοχείο δεν υπάρχουν φαινόμενα παραβίασης του 8ώρου ή δουλειάς σε εξαντλητικές συνθήκες που οδηγούν τους εργαζόμενους σε λιποθυμίες, όπως συμβαίνει σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού. Η διαφορά σε σύγκριση με άλλους χώρους δουλειάς είναι ότι το Σωματείο είναι παρόν, πάντα σε ετοιμότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Μανώλης, που είναι νεότερος στη Διοίκηση, φέρνει το παράδειγμα της δικής του πείρας. Οταν πριν δύο χρόνια ο ίδιος μαζί με άλλους συναδέλφους αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της απόλυσης, πήρε την απόφαση να οργανωθεί στο Σωματείο και να παλέψει. Οπως εξηγεί, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αναγνωρίζουν τη δράση του Σωματείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμμετέχουν στη δράση στο βαθμό που απαιτείται από τις ίδιες τις εξελίξεις. «Τα τρία επιχειρησιακά που υπάρχουν σήμερα και συνεργάζονται είναι ένα κίνητρο για να σκεφτούν και οι εργαζόμενοι σε άλλα ξενοδοχεία να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο», καταλήγει.

Συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων η απεργία στις 20 Ιούλη

Το Σωματείο στο «Mira Mare» ήταν μια από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που κάλεσαν την Ομοσπονδία να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο.

Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του Σωματείου στην απεργία στις 20 Ιούλη, οι εκπρόσωποί του εξηγούν πως η απεργία είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων όλων των προηγούμενων μηνών: Στη δράση του Σωματείου περιλαμβάνονται κινητοποιήσεις για το επίδομα ανεργίας, για την κατάργηση των «πλαφόν» που περιορίζουν το διάστημα της επιδότησης, ένα ζήτημα που «καίει» όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού. Μάλιστα, τον χειμώνα που πέρασε σημειώθηκαν και καθυστερήσεις μηνών στην καταβολή του επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Το Σωματείο συμμετείχε σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις με αίτημα την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων. Επιπλέον, έκανε προσπάθεια για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τις ειδικότητες που καλύπτει η τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση (σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ, καμαριέρες και μάγειρες), ανοίγοντας τη συζήτηση στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου.