ΤΟΥΡΚΙΑ
Μελετά «εναλλακτικές» υπέρ των δικών της μονοπωλίων

Δηλώσεις Ερντογάν για την «ανειλικρίνεια» της ΕΕ

Πέμπτη 13 Ιούλη 2017

Copyright 2017 The Associated

Η τουρκική ηγεσία ετοιμάζει διάφορα μνημεία (φωτ.) στην πρώτη επέτειο από το περσινό πραξικόπημα, στρατεύοντας λαϊκά στρώματα στα επικίνδυνα σχέδιά της
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν η ΕΕ πει ξεκάθαρα "δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε την Τουρκία", αυτό θα είναι ανακουφιστικό για εμάς. Τότε θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα "σχέδιο Β" ή ένα "σχέδιο Γ"», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, που ολόκληρη αναμένεται να μεταδοθεί αύριο.

Στο φόντο διαρκούς διεύρυνσης των αντιθέσεων και διεργασιών μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η ΕΕ δεν μας είναι απαραίτητη (...) Είμαστε άνετοι» και συνέχισε: «Κάποτε, κατά την πρώτη μου θητεία στην πρωθυπουργία, η Τουρκία παρουσιαζόταν στις Συνόδους των ηγετών της ΕΕ ως μια χώρα η οποία έχει καταφέρει μια σιωπηλή επανάσταση. Ομως τώρα η ίδια ΕΕ όχι μόνο δεν μας καλεί στις Συνόδους πλέον, αλλά επίσης σπαταλά το χρόνο μας. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η πλειονότητα των Τούρκων «δεν θέλουν πλέον την ΕΕ» και ότι η προσέγγιση της ΕΕ στην Τουρκία «δεν είναι ειλικρινής», και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από όλα αυτά, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ για λίγο καιρό ακόμα... Θα δούμε τι θα μας αποφέρει αυτό».

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τον ένα χρόνο που συμπληρώνεται μεθαύριο από την περσινή απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, που έδωσε νέα ώθηση σε ενδοαστικές διεργασίες, αλλά και στην όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Χτες, μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών, ο Ερντογάν είπε ότι «το καθεστώς έκτακτης ανάγκης (που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι τον Αύγουστο) θα λήξει όταν δεν θα χρειάζεται πια στον πόλεμο που δίνουμε κατά της τρομοκρατίας. Η αντιμετώπιση της FETO (σ.σ. της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος) ξεκίνησε να αποκτά μορφή. Κάναμε επίσης πρόοδο στην αντιμετώπιση του PKK. Ετσι, είναι πιθανόν ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που η Τουρκία εφαρμόζει σε ένα περιορισμένο πεδίο, θα αρθεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Στο μεταξύ, από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Πετρελαίου, που αναμένεται σήμερα να ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στίνιτζ εξέφρασε την προσδοκία για νέα επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στο Ισραήλ, σύντομα φέτος, ώστε να ολοκληρωθεί η διμερής συμφωνία για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο μέσω Τουρκίας. «Θέλουμε να χτίσουμε έναν αγωγό που θα εκτείνεται από το Ισραήλ μέχρι την Τουρκία, ώστε να μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Τουρκία», εξηγώντας πως αυτό θα μπορούσε να μεταφέρεται στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια.