ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εν αναμονή των αποφάσεων του ΔΝΤ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2017

Associated Press

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ βρίσκονται κυβέρνηση και αστικά επιτελεία, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για την περιβόητη δοκιμαστική «έξοδο στις αγορές», με την έκδοση ενός νέου κρατικού ομολόγου.

Η σημερινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός απροόπτου πρόκειται να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο «πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, ενώ η προσοχή των αστικών επιτελείων εστιάζεται και στην «έκθεση βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να δοθεί επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, χωρίς και εκεί να αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τη γνωστή θέση του Ταμείου περί «μη βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Αύριο, στο μεταξύ, αναμένεται και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης «S&P».

Με «εγγυητική επιστολή» την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος...

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η σημερινή «θετική» απόφαση του ΔΝΤ έχει ως «προαπαιτούμενο» όχι μόνο τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και τις εγγυήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εγγυήσεις οι οποίες αποτυπώνονται και στην «επιστολή προθέσεων» (αποτελεί επίσημο νομικό έγγραφο) που απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και προσυπογράφεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εκεί η κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και «ορόσημα» για τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις της «επόμενης μέρας», που περιλαμβάνουν τη νομοθέτηση των ανατροπών στο συνδικαλιστικό νόμο, και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, τον «εξορθολογισμό των περιττών κοινωνικών προγραμμάτων», δηλαδή την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά, τη νομοθέτηση ανώτατου ορίου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018, την ολοκλήρωση της «διαδικασίας» σχετικά με τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων, καθώς και σειρά μέτρων για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο με τις «απελευθερώσεις επαγγελμάτων» και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.ο.κ.

...και ανοιχτούς λογαριασμούς...

Στο μεταξύ, η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα «Goldman Sachs», με νέα της έκθεση για την ελληνική οικονομία, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για τη δεύτερη «αξιολόγηση» κάνει λόγο για ένδειξη «κατευνασμού της έντασης» και όχι «συμβιβασμό», εκτιμώντας ως «απίθανη» την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου και του ότι «Ελλάδα και πιστωτές μετέθεσαν για το 2018 την οριστικοποίηση των όρων της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους». Η επενδυτική τράπεζα κάνει λόγο και για ένα πιθανό τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θα περιλαμβάνει επιπλέον διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις».

...προς «ρολάρισμα» τίτλων

Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα του «Bloomberg», το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που γνωρίζουν την σχετική διεργασία, αναφέρει πως η επιθυμία της κυβέρνησης να επιστρέψει στις «αγορές» στις αρχές της βδομάδας εμποδίστηκε από το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι το ελληνικό κρατικό χρέος της Ελλάδας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι αξιωματούχοι σημείωναν ωστόσο πως η αντίθεση που εκφράζει το ΔΝΤ στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επιμηκύνει το ομολογιακό δάνειο των 4 δισ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2014 και κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι κάτοχοί του εμφανίζονται πρόθυμοι να το ανταλλάξουν με ένα νέο μεγαλύτερης διάρκειας, ιδιαίτερα τώρα που έχουν πληρωθεί τις τρέχουσες αποδόσεις.

Ουσιαστικά, το δημοσίευμα «δείχνει» προς το σενάριο που παίζει εδώ και πολλές μέρες για «ρολάρισμα» τίτλων, δηλαδή με ανταλλαγή 5ετών ομολόγων έκδοσης 2014 (στο πλαίσιο της τότε «εξόδου στις αγορές» από την κυβέρνηση Σαμαρά) με τα νέα ομόλογα, στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν και οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι. Θυμίζουμε ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για το νέο δανεισμό να βάλει ξανά χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, και συγκεκριμένα στα αποθεματικά του «Κοινού Κεφαλαίου» που βρίσκεται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Διεύρυνση ελλείμματος το πρώτο εξάμηνο

Ελλειμμα 890 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 526 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, παρουσίασε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 20.335 εκατ. ευρώ, από 20.690 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 799 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 23.962 εκατ. ευρώ, από 22.182 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016.

Νέα «καύσιμα» στις μπίζνες

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση το σχεδιασμό της για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε μια σειρά κλάδους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης κοινής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας, Σ. Φάμελλος και Αλ. Χαρίτσης, αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο όχι φυσικά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, για τη διαχείριση με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους των απορριμμάτων, αλλά στις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων που κάνουν «χοντρές» μπίζνες με τα σκουπίδια, θα ανακοινώσει «πανηγυρικά» την εξασφάλιση και νέων κονδυλίων προς αυτούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής από το τρέχον ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια ύψους 102 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων 580 εκατ. ευρώ, για έργα διαχείρισης «Επικίνδυνων Αποβλήτων» έχουν δεσμευτεί επιπλέον 45 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 100 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση «καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων» του τομέα.

Να σημειώσουμε ότι για την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, όπως περιγράφεται στο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων», πέραν των παραπάνω προβλέπεται η εξασφάλιση και άλλων οικονομικών πόρων, μέσω της επιβολής νέων περιβαλλοντικών φόρων - τελών, όπως της λεγόμενης «διευρυμένης ευθύνης παραγωγού» ή του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω».

Σε όλα αυτά θα προστεθούν και τα νέα «πακέτα» που θα ανακοινώσουν σήμερα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες...