Τσουχτερά ακόμα και τα «μπάνια του λαού» στα αστικά κέντρα
Κυριακή 23 Ιούλη 2017

Eurokinissi

Με τις διακοπές να γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτες, το μπάνιο στις παραλίες γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας καθίσταται πλέον η μοναδική καλοκαιρινή διέξοδος για όλο και περισσότερες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Κι εδώ όμως, η... «ανταποδοτικότητα» των όποιων υπηρεσιών και το γεγονός ότι και το μπάνιο, η θάλασσα, η σκιά έχουν γίνει πεδία κερδοφόρας δραστηριότητας για το κεφάλαιο, έρχονται να βάλουν πρόσθετα εμπόδια ακόμα και στα περιβόητα «μπάνια του λαού».

Το παράδειγμα με τις παραλίες της Αττικής είναι το πιο χαρακτηριστικό, αφού για να κάνει κανείς μπάνια σε μια οργανωμένη παραλία πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Επιχειρηματικοί όμιλοι, μεγάλα ξενοδοχεία κ.τ.λ., με τις πλάτες των αστικών κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών, καταλαμβάνουν μια σειρά από «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου, επιβάλλοντας τσουχτερά εισιτήρια.

Υπάρχει πάντα, βέβαια, η επιλογή των «ελεύθερων» παραλιών (αναγκαστική για την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών), ωστόσο από εκεί σχεδόν πάντα απουσιάζουν - αφού δεν υπάρχει καμιά σχετική κρατική μέριμνα - πράγματα σημαντικά και στοιχειώδη, όπως ναυαγοσώστες, μέτρα και προσωπικό για την καθαριότητα της παραλίας κ.ά.

Στις οργανωμένες πλαζ τα πάντα πληρώνονται: Η είσοδος, το τι θα φάει και τι θα πιει μια οικογένεια, σε αρκετές περιπτώσεις οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες κ.ά.

Ενδεικτικά, στην «Ακτή του Ηλίου» μια οικογένεια με δυο παιδιά θα πληρώσει μόνο για την είσοδο 16 ευρώ τις καθημερινές και 18 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, ενώ ξεχωριστά χρεώνονται οι ξαπλώστρες.

Αντίστοιχα, στον Αστέρα Γλυφάδας, η ίδια οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει για την είσοδο 12 ευρώ τις καθημερινές και 18 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Στον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι τιμές σκαρφαλώνουν στα 18 ευρώ γενική είσοδο για τους ενήλικες και 10 για τα παιδιά τις καθημερινές και φτάνουν στα 28 και 15 ευρώ αντίστοιχα τα Σαββατοκύριακα.

To Yabanaki Beach (Βάρκιζα) χρεώνει τις καθημερινές 5 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 6 ευρώ το άτομο, συν 5 ευρώ η ξαπλώστρα.

Η παραλία της πλαζ στο Αυλάκι έχει είσοδο 5 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για τα παιδιά. Συνολικά η βουτιά για μια τετραμελή οικογένεια θα κοστίσει 16 ευρώ.

Στο παραπάνω κόστος, βέβαια, είτε μιλάμε για οργανωμένες είτε για ελεύθερες παραλίες, θα πρέπει πάλι να προστεθεί και το κόστος μετακίνησης, με τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα αραιά δρομολόγια και τις τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, το κόστος του ΚΤΕΛ, ή το κόστος των καυσίμων (ενδεχομένως και των διοδίων, αν π.χ. επιλέξουν την Αττική Οδό) για να φτάσουν με το αυτοκίνητό τους σε κάποια παραλία.

Με λίγα λόγια, ακόμα και οι οικογένειες που αναγκάζονται να μείνουν στην Αθήνα, στο βαθμό που αποφασίσουν να κάνουν 2 με 3 μπάνια τη βδομάδα στην άδειά τους, καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη...