ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Με επιτυχία η εκδήλωση για το πυρηνικό ολοκαύτωμα
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, με αφορμή τα 72 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που μεταξύ άλλων σημείωσε στην ομιλία του: «Οι πόλεις που είχαν επιλεγεί ως στόχοι ήταν πόλεις βιομηχανικές, μας λένε στην επίσημη Ιστορία οι απολογητές των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων. Ηταν όμως πόλεις εργατικές - αυτό δεν μας το λένε οι επίσημες καταγραφές - και οι εργάτες αυτοί ήταν ο στόχος των ατομικών όπλων», προσθέτοντας πως η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν η συνέχιση μιας «δόκιμης» στρατηγικής με νέα μέσα και όπλα, που αξιοποίησαν από την αρχή του Β' ΠΠ οι ιμπεριαλιστές και που μόνο η Σοβιετική Ενωση, η δύναμη που τελικά συνέτριψε το ναζισμό, δεν εφάρμοσε, αλλά και κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή.

«Για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, όπως για τους Γερμανούς ναζί στην αρχή του πολέμου, ο στόχος ήταν άλλος, καμία σχέση με τη νίκη επί του εχθρού. Πολύ απλά φοβόντουσαν στο τέλος του δεύτερου μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου τυχόν επανάληψη του σκηνικού του πρώτου, το ξέσπασμα δηλαδή εργατικών επαναστάσεων στο καθημαγμένο από τον πόλεμο τοπίο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Γ. Μαργαρίτης στο ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα, από την ημερομηνία της ίδρυσής της μέχρι σήμερα. Οπως είπε, η βάση της Σούδας δεν υπηρετεί ούτε την ειρήνη, ούτε τη «νομιμότητα», ούτε τον πολιτισμό, ούτε τις αξίες της ανθρωπότητας. «Τον πόλεμο εξυπηρετεί, στην πλέον εγκληματική μορφή του. Τον πόλεμο των ισχυρών εναντίον των αδυνάτων, τον πόλεμο των δυτικών λεγόμενων καπιταλιστικών μητροπόλεων ενάντια στους ανταγωνιστές τους», τόνισε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι λεγόμενες «παραχωρήσεις» και «διευκολύνσεις», με όποιο πρόσχημα κι αν γίνονται κάθε φορά, μόνο ξένα συμφέροντα εξυπηρετούν και μαζί με αυτά τις επιδιώξεις, τις προσδοκίες, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης της Ελλάδας, ενάντια στα συμφέροντα του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, συμμετείχαν το κρητικό συγκρότημα των αδελφών Μπατουδάκη, με τους Στέφανο (λαούτο), Γιώργο (λύρα) και Διονύση Μπατουδάκη (λαούτο), το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί» του Γιώργου Βαβουλέ, ενώ χόρεψε ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων.