ΣΤΑΧΤΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ
«Κρανίου τόπος» τα Κύθηρα
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Eurokinissi

Στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους στα Κύθηρα, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου. Το νησί, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καιγόταν κυριολεκτικά επί τέσσερις ολόκληρες μέρες εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε μέσα, προσωπικό αλλά και μέτρα πρόληψης, κάτι για το οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι αστικές κυβερνήσεις και βεβαίως η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει καεί περίπου το 8% της έκτασης του νησιού, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι καταστράφηκε το 1/3 των δασικών εκτάσεων.

Από χτες το μεσημέρι η κατάσταση είχε βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο, τώρα, αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι του νησιού είναι το ότι το νησί είναι ανοχύρωτο μπροστά στις πρώτες βροχές, ζητώντας να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι μια από τις μεγαλύτερες της φετινής περιόδου. Για την κατάσβεσή της εξακολουθούσαν να επιχειρούν στα Κύθηρα 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξέσπασε στις 10.45 το πρωί της Παρασκευής. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές, η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κατάσταση το πρωί του Σαββάτου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί με πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων από τη 2η ΕΜΑΚ, ενώ κάποια στιγμή αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, που είχαν επιχειρήσει με το πρώτο φως της μέρας. Ομως, το Σάββατο το απόγευμα οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωσαν τις εστίες στην περιοχή Πιτσινάδες του Μυλοποτάμου και δημιουργήθηκε ένας πύρινος εφιάλτης σε όλο το νησί. Οι φλόγες πλησίασαν οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή. Πιο κοντά έφτασαν στον οικισμό Αραίοι, ο οποίος, όπως και ο Μυλοπόταμος, εκκενώθηκε προληπτικά. Ο δήμαρχος υποστήριξε πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» εξαιτίας «προβλημάτων συντονισμού» για τα εναέρια μέσα. Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Στ. Μαλλίρη, ανέφερε πως τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. «Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους», τόνισε. Σημειώνεται ακόμα ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.


Eurokinissi

Την Κυριακή συνεχίστηκε η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στα Κύθηρα είχαν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν μέχρι τις 19.30 - 19.45 το μέτωπο της φωτιάς επεκτεινόταν από τα Μυρτίδια και κατευθυνόταν νότια - νοτιοδυτικά προς τον όρμο Βάνη. Ενα άλλο μικρό μέτωπο που προκαλούσε συνεχείς αναζωπυρώσεις ήταν στην περιοχή Δόκανα κοντά στο Μυλοπόταμο. Το κυρίως μέτωπο ήταν στα Μυρτίδια, όπου επικεντρώνονταν και οι προσπάθειες πυρόσβεσης.

Τι σημαίνει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Η κήρυξη μιας περιοχής σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημαίνει ότι η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό, τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.


Στο δυναμικό και στα μέσα Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται: Στελέχη Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθενται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών. Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επιμέρους δράσεις Πολιτικής Προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Ενοπλες Δυνάμεις, ΟΑΣΠ, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΜΥ). Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.