ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υιοθετεί προτάσεις ... δικής του επιτροπής
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000

Κανέναν δεν εξέπληξε η χτεσινή ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία υιοθετούνται, τελικά, οι επουσιώδεις αλλαγές που πρότεινε η περιβόητη, δική του, «επιτροπή Καζάζη» με το πόρισμά της και ανοίγει ο δρόμος για να μπουν σε συζήτηση στον μέλλον, προτάσεις σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Πρόκειται για πέντε μέτρα, τα οποία αφορούν τεχνικά ζητήματα και δεν αγγίζουν την ταξική ουσία της «μεταρρύθμισης», η οποία πηγάζει από την ασφυκτική σύνδεση του λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις επαναλαμβανόμενες μέσα στο ενιαίο λύκειο εξεταστικές κρησάρες, που έχουν ως αποτέλεσμα να διώχνονται τα παιδιά από το λύκειο στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Οι επιπτώσεις αυτές της μεταρρύθμισης δεν μπορούν να αντιστραφούν με την αύξηση των ημερών των εξετάσεων και με μεταβατικές ρυθμίσεις, όπως αυτές που υιοθετούνται.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας υιοθετεί την πρόταση να μειωθεί ο προβλεπόμενος μέσος όρος προαγωγής και απόλυσης σε 9.5 αντί για 10. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, θα γίνει ο τελικός καθορισμός της ύλης, η οποία έχει αρχικά οριστεί για φέτος με υπουργική απόφαση του Οκτώβρη του 1999.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αυξάνονται οι μέρες των εξετάσεων που θα γίνονται μέρα παρά μέρα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχουν και 2 - 3 μέρες παύσης. Ο αριθμός πάντως των εξεταζόμενων μαθημάτων δε μειώνεται.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Β` και Γ` τάξης του λυκείου θα γίνουν τον Ιούνη. Το Μάη θα γίνουν οι γενικές εξετάσεις των αποφοίτων του προηγούμενου συστήματος και 20 - 30 Μάη (ενδέχεται να χρειαστούν 3 -4 μέρες από τον Ιούνη) θα γίνουν οι εξετάσεις του Γυμνασίου και της Α` Λυκείου.

Επίσης, παρατείνεται η μεταβατική περίοδος ισχύος της διαφοράς 5 μονάδων μεταξύ προφορικού και γραπτού βαθμού για τους μαθητές που δεν προάγονται για δύο ακόμα χρόνια. Η «επιτροπή Καζάζη», στο πόρισμά της, σημείωνε ότι αν αυτό αποτελούσε μόνιμη ρύθμιση, θα καθιστούσε περιττή την κατηγορία των ανεξεταστέων. Το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην κατάργηση των ανεξεταστέων χωρίς να παγιώνει την παραπάνω ρύθμιση.

Το υπουργείο υιοθετεί την πρόταση της «επιτροπής Καζάζη», το ποσοστό συμμετοχής του τεστ δεξιοτήτων στα μόρια των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μειωθεί για φέτος στο 5% και το υπόλοιπο ποσοστό να μεταφερθεί στο βαθμό του απολυτηρίου, το οποίο έχει συντελεστή 80%.

Ειδικότερα για το τεστ δεξιοτήτων, υπόδειγμα του οποίου δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στο γνωστό μοτίβο των ιλουστρασιόν φυλλαδίων που εκδίδει το υπουργείο Παιδείας κατά καιρούς, ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί στις αρχές Μάη για τους μαθητές της Β` και της Γ` Λυκείου και θα επαναληφθεί μόνο για τους μαθητές της Γ` Λυκείου μετά το τέλος των εξετάσεων του Ιούνη. Πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, επιδιώκει την αξιολόγηση των «βασικών δεξιοτήτων λογικής, κριτικής σκέψης, αναλυτικής και συνθετικής ικανότητας των εξεταζομένων». Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα ήταν περιττό σε ένα σχολείο που καλλιεργεί την κριτική σκέψη και η θέση του μέσα στο «ενιαίο» λύκειο, δεν μπορεί παρά να είναι αυτή του επιπρόσθετου φιλτραρίσματος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Χτες, το υπουργείο Παιδείας περιορίστηκε να ανακοινώσει αλλαγές που αφορούν αποκλειστικά το ενιαίο λύκειο και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις σχετικά με τα ΤΕΕ τις επόμενες μέρες. Σε ό,τι αφορά τις εισηγήσεις της Επιτροπής για νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, το υπουργείο Παιδείας τα παρέπεμψε για μελέτη. Ειδικότερα για την προτεινόμενη ενεργοποίηση της αξιολόγησης (βλ. χειραγώγηση) των εκπαιδευτικών, το υπουργείο μελετά το θέμα και περιμένει το πόρισμα της «επιτροπής Μπλέσιου» για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρυθμίσεις - φτιασιδώματα στη μεταρρύθμιση (2000-09-09 00:00:00.0)
Οχι στον «Μολώχ» της μεταρρύθμισης... (2000-09-07 00:00:00.0)
Αποπροσανατολιστικές κινήσεις τακτικής (2000-04-18 00:00:00.0)
Εν αναμονή ανακοινώσεων (2000-01-26 00:00:00.0)
Πόρισμα απόρριψης της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» (1999-12-15 00:00:00.0)
Ανακοινώσεις σήμερα για αξιολόγηση - εξετάσεις (1998-05-19 00:00:00.0)