ΣΕΡΒΙΑ - ΠΓΔΜ
Στο Βελιγράδι επέστρεψαν όλοι οι Σέρβοι διπλωμάτες...

Πιθανή αφορμή σχέδιο της ΠΓΔΜ να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Copyright 2017 The Associated

«Εξελίξεις» στις σχέσεις του Βελιγραδίου με τα Σκόπια προβλέπει ο Σέρβος Πρόεδρος...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Το προσωπικό της πρεσβείας στα Σκόπια ανακάλεσε αιφνιδίως το βράδυ της Κυριακής η σερβική κυβέρνηση επικαλούμενη «στοιχεία που δείχνουν πολύ επιθετική δραστηριότητα» κατά της Σερβίας «με ανάμειξη ξένων παραγόντων». Αν και δεν κατέστη σαφής ο ακριβής λόγος αυτής της απόφασης, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα χτες το μεσημέρι στο Βελιγράδι υπαινίχθηκε ότι το ζήτημα μπορεί να σχετίζεται με την πιθανή προσπάθεια του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην UNESCO, δύο χρόνια μετά την αποτυχία του προτεκτοράτου να πετύχει αυτόν το στόχο.

«Οικοδομούμε καλές σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Θα δούμε εάν οι Αλβανοί θα προωθήσουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO. Τότε θα περιμένουμε τι θα πουν Σκόπια και Ποντγκόριτσα. Σε εμάς εναπόκειται να προετοιμαστούμε και να απαντήσουμε κατάλληλα», δήλωσε ο Ντάσιτς, προσθέτοντας, όπως νωρίτερα και ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι το ζήτημα «θα ξεκαθαρίσει το επόμενο 10ήμερο». Ο Βούτσιτς μάλιστα δήλωσε ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους στη σερβική πρεσβεία θα αντικατασταθούν, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις...

Μιλώντας στο πρακτορείο «Τανγιούνγκ», ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα «για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Μακεδονία» και πως ταυτοχρόνως θα επανεξετάσει τη δυνατότητα «πραγματοποίησης της δουλειάς υπό τις παρούσες συνθήκες σε αυτή τη χώρα».

Σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης συνδέουν την ανάκληση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια με πληροφορίες που αναφέρουν ότι η ΠΓΔΜ σκοπεύει να πιέσει ώστε να γίνει το Κόσσοβο μέλος της UNESCO.

Η ΠΓΔΜ είναι μία από τις 114 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 23 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως «ανεξάρτητο». Χτες, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ δήλωσε πως τα Σκόπια θα πάρουν τις αποφάσεις τους «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της πλειονότητας των χωρών της ΕΕ», προσθέτοντας: «Προωθούμε φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες...».