ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
«Μέρα χωρίς ΙΧ» αλλά και χωρίς συγκοινωνιακή υποδομή...
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001

Οι 364 μέρες ταλαιπωρίας δεν μπορούν να συμψηφιστούν με μια φιέστα το χρόνο...
Με μια ολιγόωρη φιέστα που θα διοργανωθεί το Σάββατο σε 82 δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και φέτος να... καταπολεμήσει την «εξάρτηση του πολίτη από το ΙΧ αυτοκίνητο» κι ας κάνει τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου ό,τι μπορεί προκειμένου να γίνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εντελώς απωθητικά και να ενθαρρυνθεί η χρήση του ΙΧ!

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στους συγκεκριμένους δήμους θα παραμείνουν «κλειστά» στα ΙΧ αυτοκίνητα ορισμένοι δρόμοι, προκειμένου να γίνουν ποδηλατοδρομίες, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχει ζητήσει από την «Αττικό Μετρό» και το υπουργείο Μεταφορών να γίνονται δωρεάν οι μετακινήσεις του κοινού με τις αστικές συγκοινωνίες.

Οπως είναι γνωστό η 22η Σεπτέμβρη καθιερώθηκε από πέρσι ως Ευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ, οι οποίοι κατέληξαν στην απόφαση αυτή προφανώς αναζητώντας εξιλέωση για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και για την άκρατη ενθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ που επέβαλαν τόσα χρόνια. Οπως ομολόγησε απερίφραστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χτες, για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει να προηγηθούν αρκετά μέτρα, όπως: Να δημιουργηθούν ζωτικοί χώροι για την κίνηση των πεζών. Να οργανωθεί η χρήση ηπιότερων εναλλακτικών μέσων μετακίνησης (ποδήλατα, δίκυκλα). Να ενισχυθούν αριθμητικά και να ανανεωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να χρησιμοποιηθούν μικρά ευέλικτα Λεωφορεία χαμηλής όχλησης στις πόλεις. Να βελτιωθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες σύγχρονες υποδομές για τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, όπως το μετρό, το τραμ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος κ.ά. Μέτρα και έργα, δηλαδή, που η κυβέρνηση είτε έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες, είτε καθυστερεί απελπιστικά την υλοποίησή τους... Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε επίσης την προώθηση προγράμματος για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων συνολικού κόστους 4 δισ. δρχ., ενός προγράμματος που βρίσκεται ακόμη στις μελέτες...

Οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι οι εξής: Αγ. Αναργύρων, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Αθήνας, Αμαλιάδας, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Αράχθου, Αργους, Αριδαίας, Αρτας, Αρχανών, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Δεσφίνας, Δραπετσώνας, Ελευθερίου Κορδελιού, Ζακύνθου, Ζωγράφου, Ηρακλειδών Κω, Ηρακλείου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Ιεράπετρας, Ιτέας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Καλαμάτας, Καλάμου, Καλλιθέας, Καλλοινδίων, Καστοριάς, Κατερίνης, Κηφισιάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορυδαλλού, Κρύας Βρύσης, Κω, Λαμίας, Λάρισας, Λαχανά, Λιβαδειάς, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Μεσολογγίου, Μεταμόρφωσης, Μ. Αλεξάνδρου, Μυκόνου, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ιωνίας, Ν. Πεντέλης, Ν. Ψυχικού, Νίκαιας, Ξάνθης, Οινουσών, Παπάγου, Πασσαρώνος, Παραλίας, Πειραιά, Περιστερίου, Πεύκης, Πεύκων, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σερρών, Σικυωνίας, Σκοπέλου, Σκύδρας, Σπάρτης, Συκεών, Τρικάλων, Τρίπολης, Τριανδρίας, Υδρας, Φιλιατρών, Φιλοθέης, Φλώρινας, Χαλανδρίου, Χολαργού και Ψυχικού.