Την Πέμπτη η απεργία σε πρακτορεία και εργοστάσια εκτύπωσης

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων

Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017

Η αφίσα της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου για την απεργία της Πέμπτης
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 7/9 οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Η απεργία που προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων ξεκινά στις 3 μ.μ. της Πέμπτης και ολοκληρώνεται στις 3 μ.μ. την Παρασκευή.

Μαζί με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Απέναντι στις απολύσεις, την απληρωσιά και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων

Με την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι απαντούν στα σχέδια των εργοδοτών να οδηγήσουν το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. «Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντιά μας από εκδότες και κυβέρνηση», τονίζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων.

Το Σωματείο υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Διεκδικεί να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης», με τα δικαιώματα που έχουν, από την «Αργος» ή την όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Επίσης, εναντιώνεται στα εργολαβικά συνεργεία που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, φανερώνοντας τα σχέδια των εργοδοτών να ξεμπερδεύουν με μια σειρά δικαιώματα, όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι Συλλογικές Συμβάσεις, ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας στη δουλειά.

«Ανεξάρτητα από το εάν δουλεύουμε στα πρακτορεία ή σε εργολάβο, ο εχθρός είναι κοινός, είναι η εργοδοσία, με όποια μορφή μαζί με την κυβέρνησή της», ξεκαθαρίζει το σωματείο στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, κυβέρνηση και εργοδότες «συνεργάζονται με στόχο να κάνουν την εργασία μας ακόμα πιο φθηνή, να αλλάζουν σε βάρος μας τις εργασιακές σχέσεις, να εντατικοποιούν τη δουλειά, με ανύπαρκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας, να απολύουν, να αφήνουν στο δρόμο μαζικά απλήρωτους εργαζόμενους, όπως τώρα στην "Ευρώπη". Με την πολιτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι έχασαν και την όποια ελάχιστη εργασιακή προστασία υπήρχε, για να μπορεί η εργοδοσία να μας εκμεταλλεύεται εντατικά όσο χρειάζεται τη δουλειά μας, για να αυξάνει τα κέρδη της και να μας πετά στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες όταν αυτό βολεύει την κερδοφορία της».

Το σωματείο υπογραμμίζει πως αντίστοιχη επίθεση με αυτή που δέχονται οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία έχουν αντιμετωπίσει οι συνάδελφοί τους σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου: «Η "ανάπτυξη" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει περάσει σαν οδοστρωτήρας από χώρους του Τύπου και των ΜΜΕ, όπως ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ και δεκάδες άλλοι, όπου οι παλιοί εργοδότες "ξεφορτώθηκαν" χρέη και εργαζόμενους, τα χρωστούμενα σε αυτούς λόγω απληρωσιάς, τις αποζημιώσεις σε όσους άφησαν χωρίς δουλειά, ενώ οι νέοι συνεχίζουν τις μπίζνες τους στις ίδιες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτό βοήθησε και η στάση εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που προέτρεπαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι, να μην αγωνίζονται, με πρόσχημα "να μη χάσει το μαγαζί την αξία του"».

Στη βάση αυτής της αντεργατικής επίθεσης που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου, η Ενωση Πρακτορείων Τύπου έχει καλέσει τις Ενώσεις του Τύπου να δώσουν από κοινού την απεργιακή μάχη. Το θέμα τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του διασωματειακού του κλάδου, χωρίς ωστόσο να παρθεί απόφαση για προκήρυξη απεργίας την ίδια μέρα με την κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία και τα τυπογραφεία. Οι εκπρόσωποι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στήριξαν την πρόταση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και του Σωματείου των Λιθογράφων, επισημαίνοντας πως χρειάζεται όχι απλά η συμπαράσταση στην κινητοποίηση αλλά ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στον Τύπο. Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των Ενώσεων, ωστόσο, αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, επικαλούμενες διάφορα προσχήματα (όπως... η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα).

Στην απεργία η θέση κάθε εργαζόμενου

Απέναντι στην κατάσταση αυτή και στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το σωματείο απευθύνει κάλεσμα: «Εχει έρθει η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας! Δεν αποδεχόμαστε να μας μετατρέψουν σε δούλους του 21ου αιώνα, που θα παρακαλάμε για ένα κομμάτι ψωμί. Η θέση όλων των συναδέλφων είναι στις πύλες των πρακτορείων και όπου αλλού χρειαστεί, μαζί με τους λιθογράφους, καλούμε μαζί μας σε κοινή δράση και τους εργαζόμενους στους εργολάβους, τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο του Τύπου».

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που απεργούν στις 7 Σεπτέμβρη, ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, παίρνουν μια σειρά Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Σήμερα και αύριο περιοδείες με θέμα την απεργία και τα αιτήματά της οργανώνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.