ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
«Κράχτες» επενδυτών με δέλεαρ τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017

Eurokinissi

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα, μετά το μπαράζ αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών και την ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαφήμισαν οι Αλ. Τσίπρας και Εμ. Μακρόν τόσο στις δηλώσεις τους κατά την άφιξη του δεύτερου στην Αθήνα όσο και στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», χτες, με Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

Στις κοινές τους δηλώσεις, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας απένειμε τα εύσημα στον Αλ. Τσίπρα για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, συνοδεύοντάς τα με παροτρύνσεις για συνέχιση στον ίδιο δρόμο. «Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτή είναι η δική σας δέσμευση», δήλωσε, για να εισπράξει τη σχετική διαβεβαίωση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλ. Τσίπρας αφού τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της ανάκαμψης, διαμήνυσε στους επιχειρηματικούς ομίλους της Γαλλίας ότι «είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές», στους οποίους εξέθεσε τα πλεονεκτήματα κλάδων, όπως νέες τεχνολογίες, Τουρισμός, αγορά ακινήτων, αγροτικός τομέας, Ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, αμυντική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο των γνωστών αντιθέσεων της ΕΕ με το ΔΝΤ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει «να μπορεί να επιλύει τα δικά της προβλήματα, με τις δικές της δυνάμεις», με τον Εμ. Μακρόν να συμφωνεί πως δεν είναι «σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει».

«Πραγματική ευκαιρία η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, χτες, κατά τη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών. Για να πάρει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Γαλλίας ότι «ήμασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ», ως έκφραση του ενδιαφέροντος του γαλλικού κεφαλαίου να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε αναζήτηση κερδών. Για λογαριασμό του άλλωστε ο Εμ. Μακρόν επέμεινε να τονίζει ότι «χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες», δείχνοντας προς την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για τη διευκόλυνση εξάλλου των επενδυτών υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή «τεχνικής βοήθειας», ώστε να ιδρυθεί Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα τους προσφέρει «ζεστό» χρήμα.

Ο Εμ. Μακρόν, σε μια έμμεση αναφορά στην ανάγκη να αποκτήσουν προβάδισμα τα ευρωπαϊκά μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους (π.χ. Κίνα), παρατήρησε με νόημα ότι αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε ξένες επενδύσεις όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από Ευρωπαίους επενδυτές. «Δεν με χαροποιεί να μην υπάρχουν ευρωπαϊκές επενδύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρχουν αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», και προέτρεψε τα ευρωπαϊκά μονοπώλια «να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ο Αλ. Τσίπρας, από την πλευρά του, έδωσε τα «ρέστα» του πανηγυρίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις αναφορές στους μύθους της «υγιούς» καπιταλιστικής ανάπτυξης, συνοδεύοντας τις «υποσχετικές» στα γαλλικά μονοπώλια για ποικιλόμορφη στήριξή τους με αυταπάτες στο λαό ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη «στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης» στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, εκφράζοντας την ελπίδα για συμβολή της Γαλλίας «στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις σε τομείς που πραγματικά έχουμε ανάγκη». Βεβαίως, η γαλλική κυβέρνηση έχει, σε συνέχεια των προκατόχων της, άριστη τεχνογνωσία στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, κάτι που παραμένει στην επικαιρότητα, με τον Εμ. Μακρόν να έχει ήδη ανακοινώσει νέο κύμα επίθεσης στο λαό της Γαλλίας.

Ακολούθως ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε στους εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, επιμένοντας στο στρατηγικό σχεδιασμό της άρχουσας τάξης για μετατροπή της χώρας σε «διαμετακομιστικό κέντρο Ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών». Πρόσθεσε ότι «όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τομές ώστε να αρθεί «ένα κλίμα καχυποψίας ανάμεσα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, για την δυνατότητα που έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση να δημιουργήσει ένα θετικό, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον». Σημείωσε, για παράδειγμα, ότι επιταχύνονται τέτοιες μεταρρυθμίσεις (στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στο φορολογικό σύστημα) «για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον», παράλληλα με «τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων», δηλαδή εργαλεία παροχής «ζεστού» χρήματος στα μονοπώλια.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, διαφημίζοντας το αντεργατικό έργο της κυβέρνησής του, είπε ότι παίρνει πάνω του την «προσέλκυση επενδύσεων» ως επικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής - μιας task force - που θα εξετάζει μία προς μία τις σημαντικές επενδύσεις για να τις διευκολύνουν «όσο μπορούν και όπως μπορούν».