ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε αγωνιστικές αποφάσεις κατέληξε η σύσκεψη στη Νίκαια

Πρώτος σταθμός η κινητοποίηση τη μέρα που διοργανώνεται παρουσία του πρωθυπουργού το περιφερειακό «Αναπτυξιακό Συνέδριο»

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στον Τύρναβο
Με κινητοποιήσεις θα απαντήσει το οργανωμένο, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα στο Νομό Λάρισας, στη νέα επίθεση που δέχονται, φέτος, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μια πρώτη άμεση απάντηση θα δοθεί με κινητοποίηση στη Λάρισα, τη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην περιοχή, προκειμένου να μιλήσει στο περιφερειακό «Αναπτυξιακό Συνέδριο».

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η αγροτική σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας την Τρίτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Νίκαια.

Ο συντονισμός των κινητοποιήσεων σε θεσσαλικό επίπεδο θα συζητηθεί σε Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη που θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται Πανελλαδική Σύσκεψη από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για πανελλαδική οργάνωση και συντονισμό.

Στη σύσκεψη στη Νίκαια έγινε εκτενής και γόνιμη συζήτηση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν αυτά τα προβλήματα, καθώς και για το πώς μπορεί καλύτερα να οργανωθεί ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Τους «ζώνουν» τα προβλήματα

Ως προβλήματα που, αυτό το διάστημα, «καίνε» ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο, επισημάνθηκαν:

Να σπάσει το κλίμα της απογοήτευσης

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθούν όλες οι δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί το κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας που καλλιεργούν στα χωριά η κυβέρνηση, η ΕΕ και όλοι οι άλλοι αντίπαλοι των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων (εμποροβιομήχανοι, μονοπωλιακοί όμιλοι, «συνδικαλιστικοί» και «συνεταιριστικοί» εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών).

Αναδείχτηκε επίσης η προηγούμενη θετική εμπειρία από την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ αναφέρθηκε ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, καθώς υπήρξαν παραχωρήσεις κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, που έδωσαν «ανάσες» στους αγρότες. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς αυτούς τους αγώνες.

Βασικός στόχος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος παραμένει το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που έχουν δώσει πολύχρονες μάχες για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως τονίστηκε και στη σύσκεψη, πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να «στήσει», μέσω του σχετικού νόμου που προώθησε, ένα «νέο» αγροτικό κίνημα «στα μέτρα της», που θα διαλέγεται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ για το πώς θα εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά η αντιλαϊκή πολιτική...