Κραυγή αγωνίας για την ειρήνη...

Επιστολή γονέων που έχασαν το γιο τους στο χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη

Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δεν παρασύρονται όλοι οι Αμερικανοί, και δη οι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη, σε έναν «ωκεανό» συναισθημάτων οργής και τυφλής εκδίκησης. Υπάρχουν και κάποιοι, που, ενώ έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας, τολμούν να λειτουργούν την «επόμενη μέρα» του ατέλειωτου πένθους, συλλογιζόμενοι πως εάν σ' αυτήν τη μείζονα - για όλη την υφήλιο... - κρίση επικρατήσουν τα γεράκια του πολέμου, το πέπλο της οδύνης θα μπορούσε αργά ή γρήγορα να σκεπάσει χιλιάδες άλλες οικογένειες σε διάφορες πλευρές του πλανήτη...

Μία τέτοια επιστολή, κραυγή αγωνίας για την ειρήνη, έφθασε αυτές τις μέρες στα γραφεία σύνταξης των Τάιμς της Ν. Υόρκης, αλλά και στο ταχυδρομικό κουτί του Λευκού Οίκου... Φέρει την υπογραφή του ζεύγους Φίλιπ και Ορλάντο Ροντρίγκες, που έχασαν το πρωί της 11ης Σεπτέμβρη το γιο τους Γκρεγκ σ' έναν από τους δίδυμους πύργους του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ. Η επιστολή που απέστειλαν στο Λευκό Οίκο έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε Τζ. Ου. Μπους,

Ο γιος μας, Κρεγκ, είναι ένα από τα θύματα της επίθεσης της Τρίτης στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου. Ενημερωνόμαστε για την απάντησή σας τις λίγες τελευταίες μέρες και για τις αποφάσεις του Κογκρέσου που σας δίνουν απεριόριστη εξουσία, προκειμένου να απαντήσετε στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η απάντησή σας σ' αυτήν την επίθεση δε μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα για το θάνατο του γιου μας, αλλά χειρότερα. Μας κάνει να αισθανόμαστε πως η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί τη μνήμη του γιου μας ως δικαιολογία για να προκαλέσει βάσανα σε άλλους γιους και σε άλλους γονείς σε άλλες χώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που σε έναν άνθρωπο με το αξίωμά σας δόθηκε απεριόριστη εξουσία και το μετάνιωσε. Δεν είναι ο χρόνος κατάλληλος για κενές χειρονομίες, που θα μας κάνουν τάχα να αισθανθούμε καλύτερα. Δεν είναι ο καιρός κατάλληλος για να αντιδράσουμε σαν νταήδες... Σας καλούμε να σκεφτείτε τρόπους, ώστε η κυβέρνησή μας να βρει ειρηνικές και λογικές λύσεις έναντι της τρομοκρατίας, λύσεις που δε θα μας βυθίσουν στο απάνθρωπο επίπεδο των τρομοκρατών.

Φίλιπ και Ορλάντο Ροντρίγκες».