Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενα «νόμισμα» Ειρήνης
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001

Κρατάω στα χέρια μου ένα «νόμισμα» που η ανταλλακτική του αξία δεν είναι τα αναλώσιμα αγαθά των παγκοσμιοποιημένων αγορών, δεν είναι τα «καπιτάλια» της «νέας τάξης», αλλά επένδυση ελπίδων για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον πυρηνικό τρόμο, από τη βία και την εκμετάλλευση.

Χρονολογία κοπής το 1988, κατά την περίοδο προώθησης της σοβιετο-αμερικανικής συνθήκης ΑΒΜ για τον περιορισμό, σε πρώτη φάση, των πυρηνοφόρων πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τον προοδευτικό περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων.

Η ιδιαιτερότητα του «νομίσματος» αυτού, που κυκλοφόρησε τότε, σε αναμνηστική σειρά, η σοβιετική Επιτροπή Ειρήνης είναι ότι το μέταλλό του προέρχεται από τους πρώτους πυραύλους που καταστράφηκαν σε εφαρμογή της συμφωνίας εκείνης, που παραβιάζεται ασύστολα τώρα από την κυβέρνηση Μπους.

Στη μια πλευρά του νομίσματος, χαραγμένη στα ρωσικά και στα αγγλικά η λέξη ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ και η νομισματική συμβολική αναφορά: Ενα ρούβλι - ένα δολάριο. Κυκλικά η φράση: Ως σύμβολο - μαρτυρία (της συνθήκης). Και ένα κλωνάρι δάφνης.

Στην άλλη πλευρά χαραγμένα: Σοβιετική Επιτροπή Ειρήνης και στο κέντρο η καμπάνα της ειρήνης και της ελευθερίας για να φτάσει ως τα πέρατα του κόσμου η ελπίδα.

Δύο χιλιάδες ένα: Τόσα χρόνια μετά μένει ζεστό, ακόμη, το νόμισμα εκείνο από τους πρώτους πυραύλους που διαλύθηκαν, ενώ η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει και πάλι τη βάναυση αμερικανική πρόκληση επέκτασης των πυρηνικών και όχι μόνο εξοπλισμών, από και προς το διάστημα («πόλεμος των άστρων»).

Το συμβολικό νόμισμα της ελπίδας φαίνεται ζεστό ακόμη, καθώς το αντιπαραβάλλω με τις χάρτινες ακόμη εικόνες του ΕΥΡΩνομίσματος. Ενός νομίσματος ψυχρού, άνευρου, χλωμού. Ευρωνόμισμα, που στη μεταλλική του έκδοση, μπορεί να εμπεριέχει και μέταλλο από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που δολοφόνησαν ένα λαό.

Ευρωνομίσματα, κάτι σαν λύτρα υποταγής στην πλανητική οικονομία της εκμετάλλευσης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ