ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΪ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο
Στάση εργασίας (11.00 - 17.00) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενάντια στη διαρκή απαξίωση των δημόσιων συγκοινωνιών από την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ενίσχυσή τους με βάση τις ανάγκες μετακίνησης του λαού.

Δυναμική και διακριτή ήταν η παρουσία της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη, ο οποίος προσπάθησε να αποδώσει την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο στόλος των οχημάτων στο γεγονός ότι δεν έχει απορροφηθεί το σύνολο των κονδυλίων που έχει χορηγήσει το υπουργείο (ανέφερε ότι έχουν απορροφηθεί μόνο 250 χιλιάδες από τα 700 χιλιάδες ευρώ που έχουν διατεθεί), παραβλέποντας το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ελάχιστα κονδύλια συγκριτικά με το μέγεθος των αναγκών, όπως και ότι η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση οφείλεται στην πολιτική «απελευθέρωσης» των συγκοινωνιών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από τον υπάρχοντα στόλο των 2.200 οχημάτων, κυκλοφορούν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο μόνο 700 με 750 οχήματα, δηλαδή ούτε τα μισά, κατάσταση που θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της παλαιότητας των οχημάτων. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά ακόμη 600 οχήματα να τεθούν εκτός κυκλοφορίας γι' αυτόν το λόγο.

Μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων στον κλάδο. Αντίστοιχα, το ΠΑΜΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού της Αθήνας για την άσχημη κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες και για τις αιτίες της, με σκοπό να δημιουργηθούν οργανωμένες εστίες αντίστασης απέναντι στις πολιτικές «απελευθέρωσης» των αστικών συγκοινωνιών.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ διεκδικεί: Συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού, που θα λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα αστικών συγκοινωνιών και θα αποτελούν λαϊκή περιουσία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου. Κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ανανέωση του στόλου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου σε όλο το νομό Αττικής. Συλλογικές Συμβάσεις με κάλυψη απωλειών, μισθοί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%.