ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαραίτητη όσο ποτέ η λαϊκή παρέμβαση και δράση!

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στο νομισματοκοπείο και στο μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας

Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001

Πολύωρη επίσκεψη στο νομισματοκοπείο και το μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Δ. Αρβανιτάκη μέλος του ΠΓ της ΚΕ, την Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ και στελέχη του Κόμματος από τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, με τους εκπροσώπους των Διευθύνσεων, αλλά και να ξεναγηθεί στους χώρους του νομισματοκοπείου και να παρακολουθήσει την κοπή και εκτύπωση των νομισμάτων και των τραπεζογραμματίων ΕΥΡΩ, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημερώθηκε για ζητήματα σχετικά με την κυκλοφορία του νέου νομίσματος, που κάνει «πρεμιέρα» την πρώτη μέρα του επόμενου χρόνου. Κυρίως, όμως, έγινε δέκτης της αγωνίας και της ανασφάλειας των εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που το νομισματοκοπείο οδηγηθεί είτε στην ιδιωτικοποίηση είτε στη συρρίκνωση και τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Φόβοι που πηγάζουν τόσο από τη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων (αναφέρθηκαν και παραδείγματα άλλων χωρών της ΕΕ που ήδη έχουν ιδιωτικοποιήσει τα νομισματοκοπεία), όσο και από το ενδεχόμενο μελλοντικά να μεταφερθεί η παραγωγή των ΕΥΡΩ σε κάποιο άλλο νομισματοκοπείο της Ευρώπης, όπως άλλωστε αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει.

Με τη σειρά τους, και οι εργαζόμενοι στο μηχανογραφικό κέντρο εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εκχώρηση δραστηριοτήτων του κέντρου σε ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής, αλλά και για τις νέες εργασιακές σχέσεις που δειλά - δειλά κάνουν την εμφάνισή τους και στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας (επενοικίαση κ.ά.). Τον προβληματισμό όλων εντείνει το γεγονός πως η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πολύ περισσότερο μετά και την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ, θα υποβαθμίσει το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας με απρόβλεπτες συνέπειες στους εργαζόμενους.

Παρά τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν το χώρο, στη συζήτηση και τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των εργαζομένων και της Αλ. Παπαρήγα, κυριάρχησαν όπως ήταν αναμενόμενο οι διεθνείς εξελίξεις. Το ενδιαφέρον τους ήταν τέτοιο που ώθησε αρκετούς απ' αυτούς σε αναζήτηση της πρόσφατης Ανακοίνωσης της ΚΕ του Κόμματος, όταν διαπίστωναν ότι κάποιοι συνάδελφοί τους - στους οποίους είχε νωρίτερα διανεμηθεί - ήδη τη μελετούσαν.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από το προσωπικό, που δεν έκρυβε την οργή του, αλλά και την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στον κόσμο. Η ίδια από την πλευρά της κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, συσπείρωση και δράση για να αποτραπεί η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και για την υπεράσπιση των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως τα δρώμενα, μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να συμπτυχθεί σε κάθε χώρα ένα λαϊκό μέτωπο αντίστασης, που θα αντικρούσει το κύμα της τρομοκρατίας εναντίον των λαών, θα σταθεί αλληλέγγυο σε άλλους λαούς, θα παρεμποδίσει την εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς, αλλά και την προετοιμαζόμενη νέα σφοδρή επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα.

Αναφορικά με τα γεγονότα αυτά καθεαυτά σημείωσε πως δεν είναι καθόλου άσχετα με τα εσωτερικά προβλήματα της κάθε χώρας και των εργαζομένων και συμπλήρωσε: «Θέμα προτεραιότητας για μας είναι να παρεμποδίσουμε την πολεμική υστερία, αυτή την κατάσταση τού να ζούμε όλοι κάτω από έναν παγκόσμιο στρατιωτικό νόμο, που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικές επιχειρήσεις παρατεταμένες με απρόβλεπτες συνέπειες. Ομως, ο αγώνας κατά του πολέμου πρέπει να συνδυάζεται και με αγώνα για τα προβλήματα των εργαζομένων. Γιατί μια όψη του νομίσματος είναι ο πόλεμος και η άλλη είναι οι επιδρομές στα εργατικά δικαιώματα».

Η Αλ. Παπαρήγα καυτηρίασε την εσπευσμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πριν ακόμα της παραδοθούν όλα τα στοιχεία για το ποιος ευθύνεται για το χτύπημα, σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι καθόλου τυπικό μιας και πάνω στο «ποιος» καθορίζεται ένας πόλεμος. Ετσι, τόνισε, πριν απ' αυτό, θα αποφασίσουν τη διαμόρφωση νέων μηχανισμών καταστολής στο εσωτερικό των χωρών.

Αυτό γίνεται, όπως υπογράμμισε, γιατί «θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα στο εσωτερικό των χωρών φόβου και πανικού, μιας και επιπροσθέτως δρομολογούνται νέα πακέτα μέτρων για εισόδημα, συνθήκες δουλιάς, Ασφάλιση. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!».

Επιχειρώντας μια απάντηση στο τι πρέπει να γίνει η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Οι λαοί πρέπει να παρέμβουν και να ασκήσουν μεγάλη πίεση στις κυβερνήσεις, για να μην προσχωρήσει πιο αποφασιστικά η ΕΕ σε μια τέτοια κατάσταση, όπου από τη μια ψηφίζονται εσωτερικοί νόμοι, τέτοιοι που τα δικτατορικά καθεστώτα θα φαντάζουν πιο αθώα, κι από την άλλη οι λαοί θα βρεθούν σε μια πολεμική κατάσταση».

Ο ελληνικός λαός έχει έναν επιπλέον λόγο αντίστασης, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η Ελλάδα βρίσκεται στα Βαλκάνια, στο επίκεντρο της διαπάλης ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου ποιος θα φάει τα πετρέλαια και τους δρόμους που οδηγούν σ' αυτά. Αν η Ελλάδα μπλεχτεί, έχουμε τη βάση της Σούδας που στρέφεται κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής. Εάν έχουμε μια κατάσταση οξυμένη, ποιος μας λέει ότι δε θα δεχτούμε αντίποινα από άλλες χώρες, οι οποίες θα θελήσουν να χτυπήσουν την αμερικάνικη βάση για να προστατευτούν;».

«Το κυριότερο όμως - τόνισε - είναι ότι θα σκληρύνουν την κατάσταση εσωτερικά με μηχανισμούς καταστολής και πάνω απ' όλα θα βρουν ευκαιρία να πουν στους εργαζόμενους σφίχτε τα ζωνάρια τώρα έχουμε κατάσταση πολεμική πρέπει γίνετε υποζύγια, να παραιτηθείτε από δικαιώματα, να μην υπερασπίσετε αυτά που χάνετε και να μη ζητήσετε και καινούρια».

Αλλωστε, όπως σημείωσε, και στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση και στον κοινωνικό τομέα. Η Κοινωνική Ασφάλιση - τόνισε - θα έρθει μια ώρα αρχύτερα, ετοιμάζονται μέτρα σκληρά για την Υγεία που θα πλήξουν όλο τον λαό και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν πίσω στην πορεία που ξεκίνησαν να παλεύουν για Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, μισθούς και άλλες παροχές, οι οποίες μάς είναι απολύτως απαραίτητες για να μη γίνουμε ξυπόλυτος λαός.

Μπορούμε να παρέμβουμε

Παρενθετικά η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε τους εργαζόμενους και για τις εξελίξεις με το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεχτεί τις ΝΑΤΟικές αξιώσεις τότε και τυπικά δε θα μπορούμε να κάνουμε «κουμάντο στον εθνικό μας χώρο».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «σ' αυτές τις συνθήκες μπορούμε να παρέμβουμε για να παρεμποδίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Και εσωτερικό μέτωπο κατά της καταστολής και υπέρ των δικαιωμάτων μας και με διεθνείς προσπάθειες να μην φτάσουμε ως εκεί. Το Αφγανιστάν δεν είναι στόχος. Τι φοβούνται από έναν πεινασμένο λαό με ένα καθεστώς που το έχουν φτιάξει οι ίδιοι;».

Και συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι αυτά τα γεγονότα θα αφυπνίσουν τους λαούς περισσότερο, εμείς πιστεύουμε και στον αμερικανικό λαό ότι θα θυμηθεί το Βιετνάμ, την πάλη κατά του ρατσισμού και δε θα παρασυρθεί να στηρίζει μια πολιτική που θα σπείρει θάνατο σε όλη τη Γη.

Σημασία έχει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα και να δράσουμε, και με πολιτικούς και με συνδικαλιστικούς αγώνες. Πολιτικός αγώνας σημαίνει παρέμβαση στον πολιτικό συσχετισμό, στα γενικότερα πολιτικά προβλήματα και όχι μόνο του κάθε χώρου. Η δική μας θέση είναι καθαρή. Μέτωπο λαών κατά των ιμπεριαλιστών. Μέτωπο εργαζομένων κατά των επιχειρηματιών, των κυβερνήσεων που υπηρετούν το κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωπη με τη διαρκή «φθορά» των παραγωγικών δραστηριοτήτων (2010-11-28 00:00:00.0)
Σήμερα στον «902 TV» (2001-09-21 00:00:00.0)
Στο Νομισματοκοπείο και στο Μηχανογραφικό της Τρ. Ελλάδος (2001-09-18 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε η πορεία απαξίωσης της Διεθνούς Εκθεσης (2001-09-13 00:00:00.0)
Ερχεται λαίλαπα για τους εργαζόμενους του χώρου (1996-07-19 00:00:00.0)
ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ η υποταγή στον ιμπεριαλισμό (1996-02-06 00:00:00.0)