Στην Κίνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Τίλερσον με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Κίνας Λιου Γιαντόνγκ
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, αναμενόταν χτες να φτάσει στο Πεκίνο, εν μέσω κρίσιμων παζαριών για πολλά φλέγοντα «μέτωπα», όπως οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και οι κινεζο-αμερικανικές οικονομικές σχέσεις, ζητήματα που θα τεθούν και στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στην Κίνα (το Νοέμβρη).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ο Τίλερσον «θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», ενώ η ίδια τόνισε πως το ταξίδι του ΥΠΕΞ «επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει και να διευρύνει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και την ασφάλεια».

Χτες, ο Τίλερσον προήδρευσε μαζί με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Κίνας Λιου Γιαντόνγκ, σε ένα νέο βήμα διμερούς Διαλόγου (China-US Social and People-to-People Dialogue). Μάλιστα, η Λιου έκανε παρέμβαση και σε σεμινάριο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της Υγείας, εμφανίζοντας τη συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα ως «παγκόσμιας σημασίας».

Σημειώνουμε ότι η άφιξη Τίλερσον συμπίπτει και με την προετοιμασία μιας σειράς νέων στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, με συμμάχους της όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, στο όνομα της «αντιμετώπισης των βορειοκορεατικών απειλών». Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει στη Ν. Κορέα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Reagan», για να πάρει μέρος σε κοινά γυμνάσια με το νοτιοκορεατικό αλλά και το ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό. Στην ίδια κατεύθυνση, Ουάσιγκτον και Σεούλ επιταχύνουν και την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD, παρά τις ανοιχτές και έντονες διαμαρτυρίες της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, επισήμανε ότι «το πυρηνικό ζήτημα της Χερσονήσου συνδέεται με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, όπως και με τα ζωτικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών... Η άρση του αδιεξόδου απαιτεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιδείξουν ειλικρίνεια».

Στο μεταξύ, μεγάλα δυτικά αλλά και ασιατικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και χτες την είδηση ότι, με απόφαση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, «οι κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών και βορειοκορεατικών εταιρειών, οι επιχειρήσεις με μεικτά και ξένα κεφάλαια που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα από οντότητες ή άτομα από τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 120 μέρες». Η απόφαση θεωρείται εφαρμογή των τελευταίων κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Β. Κορέα, για τις συνεχιζόμενες πυραυλικές της δοκιμές.