ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τρέχουν» την «αξιολόγηση» με φόντο τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017

Eurokinissi

Οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης, με έμφαση την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τρόποι απομείωσης των «κόκκινων» δανείων και, βέβαια, τα σχετικά με το μείγμα της νομισματικής πολιτικής αλλά και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ με τα άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα, συνθέτουν το αντιλαϊκό φόντο μέσα στο οποίο «τρέχουν» την 3η «αξιολόγηση» κυβέρνηση και «θεσμοί». Με τη σειρά τους οι σχετικές συζητήσεις αποκαλύπτουν και από μια ακόμα πλευρά τα «αφηγήματα» της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό ότι η ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου θα σημάνει το τέλος των θυσιών του...

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην αντιλαϊκή ατζέντα του επόμενου διαστήματος:

Την επόμενη βδομάδα, με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (13 - 15 Οκτώβρη), αναμένονται οι σχετικές παρεμβάσεις και οι εκθέσεις του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που ανάμεσα στα άλλα θα περιλαμβάνουν και τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με σημείο αιχμής το βαθμό «απόδοσης» των αντιλαϊκών μέτρων ώστε από το 2018 να επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι για το διπλασιασμό των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους της Ελλάδας, για τον τρόπο διαχείρισης του οποίου συνεχίζεται η διελκυστίνδα Ευρωζώνης - ΔΝΤ.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, μεθαύριο Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, θα υπάρξει ειδική «θεματική συζήτηση» για την «ανάπτυξη και την απασχόληση» σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από την εργοδοσία, και μάλιστα σε συνδυασμό με την αναπλήρωση των απωλειών από άλλες πηγές. Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν ακόμη τα ζητήματα που αφορούν στην προετοιμασία για τη συμμετοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ, οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο μελλοντικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς και το ειδικό εποπτικό πλαίσιο που ισχύει στην Πορτογαλία, μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έλαβε από τον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ESM, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γιούρογκρουπ υπογράμμισε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μία γενική συζήτηση, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με το ρόλο του.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει αλλάξει θέση σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι ο Β. Σόιμπλε, στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, θα διατυπώσει τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Νέα φουρνιά με «προαπαιτούμενα»

Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ καταφτάνουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με ατζέντα τα 95 νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της τρέχουσας περιόδου, όπως την τελική διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, την «αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών» (προνοιακά και άλλα επιδόματα που έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες), τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά και τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, τις «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε χτεσινή ανακοίνωση, με αφορμή τα 5 χρόνια λειτουργίας του, έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που λαμβάνει ακόμα νέα δάνεια. Μπορεί κι αυτή να ξανασταθεί στα πόδια της, αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Σε αυτό το φόντο, όπως όλα δείχνουν, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος θα ενσωματώνει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή αυτή τη βδομάδα.

Ανταγωνισμοί για τις τράπεζες...

Εξάλλου, ψηλά στην ατζέντα της 3ης και των επόμενων «αξιολογήσεων» ανεβαίνει και το ζήτημα των διαγνωστικών ελέγχων σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, γύρω από το οποίο διαφαίνεται η επίτευξη ενός πρόσκαιρου συμβιβασμού της ΕΚΤ με την πλευρά του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων, η πλευρά του ΔΝΤ έδειξε να συμφωνεί με την πρόταση της ΕΚΤ για την επίσπευσή του στις αρχές του 2018, με άξονα, βέβαια, τη «στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους όποιους συμβιβασμούς γύρω από το χρονοδιάγραμμα των «ελέγχων», ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο και για νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, σε συνδυασμό βέβαια με την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τις νέες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την όποια παρεχόμενη νομική προστασία στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας κ.ά. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο νέος κύκλος αυξήσεων στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών θα ανοίξει εκ των πραγμάτων και νέο κύκλο «αβεβαιότητας», ενώ παράλληλα θα στρώσει το έδαφος για την είσοδο νέων «παικτών» στο χώρο, και θα συνεπάγεται «χασούρα» για σημερινούς μεγαλομετόχους, που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

...με μοχλό τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων αφορά συνολικά το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, που αναμένεται να αποτελέσουν νέο πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις προάλλες, η ΕΚΤ έδωσε σε «δημόσια διαβούλευση» το «συμπληρωματικό σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ενισχύοντας, όπως επισημαίνει, «τις κατευθύνσεις όσον αφορά την προώθηση πρακτικών έγκαιρου σχηματισμού προβλέψεων και διαγραφών», προκειμένου οι τράπεζες να «απορροφούν» έγκαιρα τους κινδύνους από τα μελλοντικά «φέσια». Το ενισχυμένο πλαίσιο για τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από το Γενάρη του 2018 θα προβλέπει την αύξηση των «προβλέψεων» για τα επισφαλή δάνεια από πλευράς τραπεζών στο 100% της ονομαστικής αξίας τους μέσα σε 2 χρόνια από τη στιγμή που χαρακτηρίζονται «κόκκινα» και είναι χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και σε 7 χρόνια εφόσον έχουν εμπράγματες εγγυήσεις. Σε ό,τι αφορά το υπάρχον «απόθεμα» των «κόκκινων» δανείων, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να υποβάλουν στο α΄ εξάμηνο του 2018 συγκεκριμένα πλάνα για την απομείωσή τους, με την επισήμανση ότι «για ορισμένες τράπεζες απαιτούνται ακόμη ορισμένες βελτιώσεις», δείχνοντας βέβαια και προς την κατεύθυνση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.


Α.Σ.