ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Σε ετοιμότητα ακόμα και για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας - Ιράκ στη Σιλόπη, στα σύνορα με τη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστική τάξη βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με κάθε τρόπο, συμμετέχοντας ή ακόμα και αναλαμβάνοντας η ίδια νέες στρατιωτικές «πρωτοβουλίες», στο φόντο ανακατατάξεων και γεωπολιτικών διεργασιών. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που έκανε προχτές στο δίκτυο TRT ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία (όπου σήμερα έχουν ευρεία παρουσία οι Κούρδοι του PYD), είπε: «Η Τουρκία θα συνεχίζει να αναλαμβάνει τέτοια βήματα, όπως έκανε και στο παρελθόν (βλ. περσινή επιχείρηση "Ασπίδα Υπεράσπισης του Ευφράτη") γιατί δίνει προτεραιότητα στα δικά της εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να δράσει για την ασφάλειά της όπου και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο». Ειδικά για την περιοχή Αφρίν, ο Καλίν ανέφερε ότι «ίσως επέμβουμε αν είναι αναγκαίο, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση πέρα από τα σύνορα».

Να σημειωθεί ότι σε σχετικό της δημοσίευμα για ένα ενδεχόμενο νέας τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «αν η Τουρκία καταφέρει να πείσει την (σ.σ. συριακή) αντιπολίτευση να αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές στο νότο (σ.σ. της Συρίας), το Ιράν και η Ρωσία μπορεί να μείνουν σιωπηλοί στην παράδοση της Αφρίν (σ.σ. στην Τουρκία)».

Στο μεταξύ, επιστρέφοντας από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός "διαδρόμου τρομοκρατών" κατά μήκος των νότιων συνόρων μας... (σ.σ. η Αγκυρα θεωρεί "τρομοκρατική" τη δράση κουρδικών οργανώσεων όπως αυτή των YPG και PYD, που επεκτείνουν τη θέση τους μέσα από την "απομάκρυνση" τζιχαντιστών και τον έλεγχο περιοχών όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε το "Ισλαμικό Κράτος")... Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα επέμβουμε σίγουρα...». Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επέκρινε ακόμα μια φορά την απόφαση της διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (25/9), λέγοντας ότι η τοπική κυβέρνηση Μπαρζανί «δε γνωρίζει τί κάνει, τί είδους βήματα παίρνει. Στο τέλος θα τα παρατήσουν...».

Μάλιστα, ο Ερντογάν μίλησε για «κοινά μέτρα» που Αγκυρα - Τεχεράνη - Βαγδάτη θα αποφασίσουν σε τριμερή συμφωνία, σύντομα, για την «αντιμετώπιση» της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη. Αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις, σημειώνουμε ότι πρόσφατα έχουν πυκνώσει κοινές ασκήσεις, όπως αυτές που έκαναν και την προηγούμενη βδομάδα Τουρκία - Ιράκ στα σύνορα με Συρία, στην περιοχή Σιλόπη.

Νέες αγορές όπλων

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να αγοράσει νέα όπλα το 2018, συνολικής αξίας μέχρι 18 δισ. τουρκικών λιρών (5 δισ. δολαρίων), «σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους γύρω μας». Ο ίδιος εξήγησε ότι μέσω του προϋπολογισμού για το νέο έτος θα γίνει η «μεταφορά» του απαραίτητου ποσού στον τομέα της «άμυνας», συμπιέζοντας φυσικά κι άλλο δαπάνες που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες.

Τα νέα όπλα θα αγοραστούν «μέσα από υγιή φορολογικά έσοδα και όχι τόσο μέσω δανεισμού». Δηλαδή, ακόμα μια φορά ετοιμάζεται ισχυρή φοροκαταιγίδα για να μπορέσει η αστική τάξη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τη θέση της, σε μια κλιμακούμενη κόντρα με αντιπάλους και «εταίρους»...