Να δοθούν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά συγγράμματα

Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Με μία δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας χτες το μεσημέρι, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διεκδίκησαν να δοθούν σε όλους τους φοιτητές όλα τα συγγράμματα άμεσα και να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία γύρω από τις σπουδές, που μετατρέπει τους φοιτητές σε πελάτες και εξαρτά την ικανοποίηση των αναγκών τους από τα κέρδη των επιχειρηματιών και εργολάβων.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Νομικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μηχανολόγων ΕΜΠ, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ, Χαροκοπείου και ΜΙΘΕ, ενώ και τις προηγούμενες μέρες έγιναν μια σειρά παρεμβάσεις φοιτητικών συλλόγων στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, μετά από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ότι θα διακόψει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο, επειδή δεν έχει πληρωθεί από το υπουργείο. Ο ΣΕΕΒΙ, μετά από συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας την περασμένη Παρασκευή, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, κρίνοντας θετική την πρόταση του υπουργείου για νέους τρόπους τιμολόγησης των συγγραμμάτων, ώστε να συντομεύεται η διαδικασία αποπληρωμής. Δηλώνει ωστόσο ότι «η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών του κλάδου τηρεί στάση αναμονής».

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι ήδη οι φοιτητές και οι οικογένειές τους - που υφίστανται παράλληλα τη φοροληστεία - πληρώνουν από την τσέπη τους για τις σπουδές τους, κατήγγειλαν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα και γύρω από τις σχολές, που έχει σαν αποτέλεσμα οι ανάγκες των φοιτητών να εξαρτώνται από εργολάβους και εκδότες. Με τα πανό και τα συνθήματά τους διεκδίκησαν αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών, πανεπιστημιακά συγγράμματα με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων και θα διανέμονται δωρεάν, ενάντια στη λογική που θέλει τους φοιτητές πελάτες.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου και, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα δοθούν όλα τα συγγράμματα κανονικά και δωρεάν σε όλους τους φοιτητές. Ωστόσο οι φοιτητές δηλώνουν πως βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς διευρύνεται διαρκώς η επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές. Δήλωσαν πως συνεχίζουν, βάζοντας μπροστά το αίτημα όλα τα συγγράμματα να τυπώνονται με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακά τυπογραφεία και να διανέμονται δωρεάν.

Κινητοποίηση έκαναν χτες και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, ζητώντας να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και να καταβληθεί το επίδομα στέγασης της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, που δεν έλαβαν ακόμη χιλιάδες φοιτητές. Στην κινητοποίηση που έγινε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συμμετείχαν με αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων - Μηχανικών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ψυχολογίας, Φυσικού, Γεωλογικού και Δασολογίας.

Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε χτες από τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στον πρόεδρο του ιδρύματος στη Λάρισα, ενώ την προηγούμενη βδομάδα, για το ίδιο θέμα, Γενικές Συνελεύσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο είχαν κάνει οι σύλλογοι Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών.