ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» τα σχέδια για την Ενέργεια με πολλούς ανταγωνιστές

Η Αγκυρα ανακοίνωσε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μέσα στο 2018

Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017

Οι πλατφόρμες γεωτρήσεων πληθαίνουν στη Μεσόγειο, μαζί με τα αντιλαϊκά σχέδια ισχυρών μονοπωλίων
ΑΤΤΑΛΕΙΑ.- ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σε νέα φάση όξυνσης θα περάσουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τους σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων για τον μεγάλο ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Με φόντο ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την προσπάθειά της να διασφαλίσει τη θέση της, η τουρκική αστική τάξη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ενισχύσει το ρόλο της στη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς τις μεγάλες αγορές της Δύσης, αλλά και τις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της Ανατολής. Το αν και το πώς θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί αυτοί συνδέονται και με την τύχη συνολικότερων ενεργειακών διαύλων που «επαναξιολογούνται».

Πάντως, προχτές, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μιλώντας στην 8η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας στη νότια πόλη της Αττάλειας, δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει μέσα στο 2018 την πρώτη μεγάλη γεώτρηση στη Μεσόγειο, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Αλμπαϊράκ ανέλυσε τις προσπάθειες με τις οποίες η χώρα του θα επιδιώξει να μειώσει τις εισαγωγές Ενέργειας, αλλά και να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο Ενέργειας, ενώ έδωσε μεγάλη έμφαση και στα σχέδια λειτουργίας του πρώτου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Ακουγιού (της νότιας επαρχίας Μερσίν). Θυμίζουμε ότι τη μονάδα έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο ρωσικός κολοσσός «Rosatom», κάτι που πολλοί εμφανίζουν ως ένα ακόμα σημάδι αναβάθμισης των σχέσεων Αγκυρας - Μόσχας.

Στο μεταξύ, χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ (της οποίας τις περισσότερες μετοχές διαθέτει το τουρκικό Δημόσιο) αγόρασε δικό της γεωτρύπανο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το «DeepSea Metro 2», νοτιοκορεατικής κατασκευής, που σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και της Τουρκίας.

Εξετάζονται πολλές επιλογές

Στο μεταξύ, καταλυτικές για τις επενδυτικές προτεραιότητες θα είναι και οι εξελίξεις σε κρίσιμα πεδία όπως το Κυπριακό, δεδομένων των διαρκών επισημάνσεων για τη σημασία που θα έχει η προώθηση των διχοτομικών σχεδιασμών για την «ανάπτυξη» όλης της περιοχής.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λακκοτρύπη, που μιλώντας σε συνάντηση με θέμα «Drilling Forward» («Πηγαίνοντας μπροστά με γεωτρήσεις»), στο πλαίσιο συνεδρίου στη Λεμεσό, είπε ότι «μια επανένωση της Κύπρου» θα ομαλοποιούσε τις σχέσεις όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή.

Ο Κύπριος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι εκτός από σχέδια μεταφοράς Ενέργειας μέσω της διαδρομής Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα - Ιταλία, εξετάζονται και άλλα, όπως η σύνδεση της Αιγύπτου με την Κύπρο και από εκεί απευθείας με την ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Λακκοτρύπης εξήγησε και ότι στα τέλη του 2018 η Λευκωσία θα διαθέτει ολοκληρωμένη εικόνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι το τέλος του 2018, όταν θα ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας «Exxon Μobil» - «Qatar Petroleum» στο «τεμάχιο 11», και τότε θα ληφθούν και αποφάσεις για την ανάπτυξή τους.