ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με μια συγκινητική εκδήλωση τίμησε την Απελευθέρωση της Αθήνας
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017

Με συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) τίμησε τη φετινή 73η επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτώβρη 1944).

Πλήθος κόσμου, με τις σημαίες και τα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης, συγκεντρώθηκε μπροστά από το Μνημείο, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιάννης Ζαγγανάς, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τη ναζιστική φασιστική κατοχή ήταν έργο της ηρωικής πάλης του ελληνικού λαού, οργανωμένου στο ΕΑΜ, με καθοδηγητή το ΚΚΕ και με το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ, δηλαδή ήταν έργο της εργατικής τάξης, του λαού. Η αστική τάξη συνέχισε να πλουτίζει μαζί με τον κατακτητή και στην Κατοχή. Η πολιτική στάση, όμως, των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής δείχνει ότι και σ' αυτήν την περίοδο της πάλης για την απελευθέρωση υπήρχαν δύο κόσμοι αντίθετοι και ότι οι αστοί δεν νοιάζονταν για την απελευθέρωση, παρά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους και μετά απ' αυτήν».

«Να γιατί δεν έχουμε τίποτα κοινό για να γιορτάσουμε με αυτούς» που «προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό παριστάνοντας τους υπερασπιστές των αγώνων του, ενώ κάνουν τη "βρώμικη δουλειά" του καπιταλιστικού συστήματος», σημείωσε ο Γ. Ζαγγανάς, αναφερόμενος στις κυβερνητικές φιέστες για την Απελευθέρωση και προσθέτοντας: «Μας χωρίζει άβυσσος με αυτούς που και σήμερα δίνουν γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών, ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, εκτός των παραπάνω, ρημάζει τα εργατικά δικαιώματα για τα κέρδη του κεφαλαίου, να υποκρίνεται πως τιμά το ΕΑΜ. Αναφερόμενος στην πείρα και τα πλούσια διδάγματα της λαϊκής εκείνης εποποιίας, σημείωσε ότι «με αυτή μας την πείρα και τα πολύτιμα διδάγματα εκείνου του αγώνα, συνεχίζουμε την πάλη μας, σήμερα, για τα λαϊκά προβλήματα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, κατάθεση στεφάνων για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση του λαού.

Υπό τα συνθήματα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Ρήγας, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, εκπρόσωποι της ΠΕΑΦΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Υμνο.