ΙΣΠΑΝΙΑ
Παράτες «υπερηφάνειας» και ενδοαστικό αλισβερίσι
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Η ισπανική υπερηφάνεια ...της κατάκτησης της Αμερικής, που σήμανε ποτάμια αίματος για τους ντόπιους λαούς
Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του βασιλιά Φελίπε (αυτός ο αναχρονισμός υπάρχει στον 21ο αιώνα, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες), γιορτάστηκε χτες η λεγόμενη εθνική γιορτή της «Ημέρας της Ισπανοσύνης», σε ανάμνηση της ανακάλυψης στις 12 Οκτώβρη 1492 της Αμερικής από τον θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, που αποβιβάστηκε στις Μπαχάμες, στο νησί Guanahani (San Salvador) και πίστευε ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία και τις Ινδίες. Από τότε ξεκίνησε η κατάκτηση της Αμερικής, που έφερε μεγάλο πλούτο στην αποικιοκρατική Ισπανία από τη σφαγή των ντόπιων ιθαγενών πληθυσμών και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου. Γι' αυτό και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει ονομαστεί «Μέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών», αφού σηματοδότησε μια μακρά περίοδο κατοχής και αιματηρών αγώνων.

Η μέρα αξιοποιήθηκε για την τόνωση της «εθνικής υπερηφάνειας», με τη συμμετοχή των περισσότερων αστικών κομμάτων, δεν έλειψαν αντιπαραθέσεις «ενωτικών» και «αυτονομιστών» στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις, ενώ και ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το μαχητικό του αεροσκάφος «Eurofighter» επιστρέφοντας στη βάση του από την παρέλαση της Μαδρίτης, όπου συμμετείχε σε σχηματισμό επίδειξης.

Οι παράτες και οι συγκεντρώσεις γίνονται στο φόντο της αντιπαράθεσης με την αστική τάξη της Καταλονίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το δημοψήφισμα για τη λεγόμενη ανεξαρτησία, που σημαδεύτηκε από βάρβαρη καταστολή. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, στην αρχή ανακήρυξε την ανεξαρτησία με σχετική αναβολή για να γίνει διάλογος, και στη συνέχεια μαζί με 72 βουλευτές του καταλανικού Κοινοβουλίου υπέγραψε «συμβολικά», όπως ειπώθηκε, διακήρυξη για «Καταλονία κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».

Χτες «έτρεχε» η πρώτη μέρα από το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι προς τον Καταλανό πρόεδρο, μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας) για να «ξεκαθαρίσει» αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι και το περιθώριο άλλων τριών ημερών έως την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, αν απαντήσει θετικά, να ανακαλέσει. Σε διαφορετική περίπτωση μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το άρθρο 155 του Συντάγματος, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας της επαρχίας και τη διοίκησή της από την ισπανική κυβέρνηση. Το μέτρο αυτό, που προφανώς απαιτεί επιβολή με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αστυνομία και στρατό, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Εχει χρησιμοποιηθεί ξανά, το 1934, επί δικτάτορα Φράνκο, και αυτό αξιοποιείται από την τοπική αστική τάξη, που χρησιμοποιεί και τα αντανακλαστικά που προκαλεί σε λαϊκά στρώματα.

Η μόνη αντίδραση στο αίτημα Ραχόι ήρθε χτες μέσω διαδικτύου από τον Πουιτζντεμόντ, που είπε: «Ζητήσαμε διάλογο, μας δίνετε άρθρο 155. Καταλάβαμε!».

Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των «Πολιτών» για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ενώ Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν να εξετάσουν τους επόμενους μήνες μια αναθεώρηση του Συντάγματος, ειδικά στο ζήτημα του καθεστώτος αυτονομίας.

Επίσης χτες, ο σύμβουλος (υπουργός) Υγείας της Καταλονίας, Τόνι Κομίν, επιβεβαίωσε ότι 38χρονος που είχε τραυματιστεί από ελαστική σφαίρα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης την 1η Οκτώβρη, μέρα του δημοψηφίσματος, έχασε το ένα του μάτι, ενώ οι τραυματίες ανακοίνωσε ότι συνολικά ξεπερνούν τους 1.000.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ισπανία, που έχει ως προκάλυμμα το λεγόμενο εθνοτικό ζήτημα, αλλά έχει βαθύτερες αιτίες και αφορά τη γενική προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης του κεφαλαίου στην Καταλονία, όπου βεβαίως υπάρχει και διαπάλη για τον τρόπο - με περισσότερη αυτονομία ή ακόμα και απόσχιση. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, το ζητούμενο είναι να χτυπηθεί η αιτία των δεινών τους, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία, ανεξάρτητα από τη διοικητική δομή.