ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας του συλλαλητηρίου στις 24 Οκτώβρη
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017

Από την προχτεσινή σύσκεψη
Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 24 Οκτώβρη, με αφορμή το «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης στην πόλη, έγινε προχτές Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων, ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, αγροτικών και φοιτητικών συλλόγων, καθώς και της Ενωσης Γονέων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Νίκος Εξαρχος, περιέγραψε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τον τρόπο που ζουν την «ανάπτυξη» οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου: Τους μισθούς - ψίχουλα, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την εντατικοποίηση και τη δουλειά «ήλιο με ήλιο», τα εργατικά «ατυχήματα», στις βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, στον Τουρισμό, στις Κατασκευές, στο Εμπόριο. Κάλεσε τα σωματεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Υπενθύμισε, τέλος, την ετοιμότητα για κήρυξη απεργίας από τα σωματεία, όποτε επιχειρήσει η κυβέρνηση να φέρει νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα βάζει εμπόδια στη δράση των σωματείων.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία πήραν το λόγο εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.

Ισχυρό εργατικό - λαϊκό μήνυμα το πετυχημένο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, τους εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές - σπουδαστές και γυναίκες από τη Λάρισα και τους άλλους θεσσαλικούς νομούς, που συμμετείχαν στο προχτεσινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στο παραμύθι της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας ότι «με τη μαζική τους συμμετοχή έστειλαν ισχυρό εργατικό - λαϊκό μήνυμα ότι αρκετά πληρώσαμε για την κρίση του κεφαλαίου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε και την ανάπτυξή του με νέες θυσίες, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα, αλλά διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας, να πληρώσει επιτέλους η πλουτοκρατία».

Αντίστοιχα, τους αγρότες που συμμετείχαν με δεκάδες τρακτέρ στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Θεσσαλίας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Δίνοντας παράλληλα απάντηση στις «προτάσεις» που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στο «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα, τονίζει ότι αυτές σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.