ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Με μοιρασμένους ρόλους κλιμακώνουν την επίθεση στο λαό
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017

Eurokinissi

«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πλέον στα σκαριά», επισημαίνει ο ΣΕΒ διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο
Στη συντεταγμένη της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων και της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων «δουλεύουν» η κυβέρνηση και το κουαρτέτο, με την πλευρά του ΣΕΒ να επισημαίνει πως «η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής και ενδεχομένως να έχει και ημερομηνία λήξης», σε περίπτωση καθυστερήσεων στην «αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου», σε συνδυασμό βέβαια με τις παρεμβάσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, τη διαμόρφωση «φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος», κ.ά.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, επικεντρώνοντας στους άξονες αυτής της πολιτικής ιεραρχεί ως το «σημαντικότερο και πιο άμεσο κίνδυνο» «τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος», τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε στην αναστολή των επενδυτικών σχεδίων (...) θα δυσχέραινε την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse στην Αθήνα, έθεσε μεταξύ άλλων ως «προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάκαμψη» τα παρακάτω:

Ο Γ. Στουρνάρας αναφορικά με την «εμβάθυνση της ΟΝΕ» εστίασε στη διασύνδεση των μεταρρυθμίσεων με την παροχή «κινήτρων» από τα ταμεία της ΕΕ, στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών, στη δημιουργία «κεντρικού εργαλείου δημοσιονομικής - μακροοικονομικής σταθεροποίησης», στη μετεξέλιξη του ΕSM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» καθώς και στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών συναντήθηκε, χτες, στην Ουάσιγκτον με υψηλόβαθμο κλιμάκιο του ΔΝΤ, με θέμα τις εκκρεμότητες που αφορούν το ζήτημα της «κεφαλαιακής επάρκειας» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, κλιμάκιο υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών και άλλων τραπεζών και «funds», όπως οι Deutche Bank, Black Rock, Bank of America, Merill Lynch και JP Morgan.

Μεγαλύτερα μερίδια διεκδικεί ο ΣΕΒ

«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πλέον στα σκαριά», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο», διεκδικώντας παράλληλα την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων και κερδών από αυτή. Οπως επισημαίνεται, «η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη», ενώ, «σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί μόνο η αύξηση των εξαγωγών. Χρειάζεται ταυτόχρονα και μείωση των εισαγωγών», με «επιχειρήσεις που θα διεισδύσουν ακόμη περισσότερο σε ξένες αγορές, και, βεβαίως, θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς».

Στη βάση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «απαιτείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο», με κατεύθυνση «να ενθαρρυνθούν νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δομές», «να στραφεί η βιομηχανία μας προς νέες κατευθύνσεις ώστε η ανάκαμψη να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, «η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αστάθμητους παράγοντες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας».

Το «γαϊτανάκι» με τα πλεονάσματα

«Καλά κρατεί» και το «γαϊτανάκι» γύρω από το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προβλέπονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ σε νέα παρέμβαση ουσιαστικά επισημαίνει πως ο στόχος για τα πλεονάσματα του 2018 (3,5% του ΑΕΠ) αφορά στο μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, κατά συνέπεια το ίδιο δεν είναι αρμόδιο να προτείνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους, ρίχνοντας δηλαδή το «μπαλάκι» στους άλλους «εταίρους». Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ εκτιμά το «πλεόνασμα» του 2018 στο 2,2%, ενώ η απόσταση που το χωρίζει από τον στόχο (3,5%) φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ...

Σε χτεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε πως «δεν ζητάμε νέα μέτρα, θέλουμε συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, και θα προσέχουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις»...