ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Βουτιά κάτω από τις 2.000 μονάδες

Συνεχίστηκε και χτες η έντονα πτωτική τάση των τιμών

Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001

Ακόμα μια βουτιά, ακόμα πιο βαθιά, σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου μετά από τρία χρόνια ο Γενικός Δείκτης των τιμών έπεσε και κάτω από τις 2.000. Για την τύχη των «μικροεπενδυτών», αυτών που η κυβέρνηση έστειλε ως πρόβατα επί σφαγή, δεν έχει πλέον κανείς να πει τίποτα. Τώρα το παιχνίδι είναι για τους μεγάλους τζογαδόρους και για τα κοράκια που ξέρουν τους τρόπους να κερδίζουν χρήματα, ακόμα και τις περιόδους των μεγάλων κρίσεων, που όπως φαίνεται ισχύει τώρα για τη Σοφοκλέους.

Χτες ο δείκτης έπεσε και κάτω από τις 2.000 μονάδες. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, οι απώλειες έφταναν το -6,4% και ο δείκτης βρέθηκε στις 1.997,8 μονάδες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σ' αυτό το σημείο φαίνεται να χτύπησε κάποιο καμπανάκι (είτε από τους υπαλλήλους της κυβέρνησης στις τράπεζες, είτε από τα λεγόμενα μεγάλα χαρτοφυλάκια) και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οι ζημιές περιορίστηκαν, ο δείκτης έκλεισε στις 2.105,6 μονάδες με ποσοστό πτώσης -1,31%.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία (300 μετοχές), παρουσίασαν ζημιές, 16 έμειναν σταθερές και 46 βελτίωσαν την τιμή τους. Είναι περιττό να πει κανείς ότι το σύνολο των μετοχικών τίτλων βρίσκονται στα κατώτατα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, ενώ πολλές μετοχές διαπραγματεύονται σε τιμές που είναι χαμηλότερες ακόμα και από τη λογιστική αξία των αντίστοιχων επιχειρήσεων.